Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakemberhiány magával hozta az ágazatban az inflációt jóval meghaladó béremelkedést. 2017-ben az ÉVOSZ felmérésében szereplő cégek  átlagosan 13 százalékkal emelték, idén további 9 százalékkal tervezik emelni a béreket.  A 40-60 fős cégek terveznek nagyobb arányú emelést. Mindazonáltal a versenyszférát figyelembe véve az építési ágazatban továbbra is igen alacsony a bérszint, különös tekintettel a magasan képzett szakmunkások körében - hangsúlyozza a  szakszövetség.

A felmérés szerint a cégek a szakember-állomány tudásszintjének fejlesztésében is lépnének. Azok a cégek, amelyek tavaly csak a fizikai dolgozók vagy csak a menedzsment továbbképzésére fordítottak anyagi erőforrásokat, azok idén már mindkét kört be kívánják vonni a továbbképzésbe. A válaszadók fele létszámbővítési tervekről számolt be.

Mi lesz a bérekkel?

A szakemberhiány a közeljövőben a legális bérek további emelkedését generálja, csökkenni fog a nem jogszerűen foglalkoztatottak aránya. Ezzel párhuzamosan a meglévő kapacitás összetételének korszerűsítését is át kell gondolniuk a cégeknek, hiszen az utóbbi években a kapacitáskihasználtság jóval alacsonyabb volt.

Jelenleg a vállalkozások 60 százalékánál a kapacitáskihasználtság 80 százalék feletti, 20 százalékuknál pedig a rendelésállományt meghaladja. Mindez előrevetíti a kapacitásbővítés piaci kényszerét 2018. év egészére.

Mi lesz árakkal?

Folytatódik a 2017. év elejétől tapasztalható áremelkedés. Az építőanyagok, a fuvardíjak, az építőgépek bérleti díjai a várakozások szerint további 15 százalékkal fog emelkedni, míg az élőmunka költségei bizonyos területeken, és az alvállalkozói díjak akár 20 százalékkal is változhatnak. Ez különösen nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezőket, akik 2016-ban vagy 2017. év első felében szerződtek és csak a szokásos 5-6 százalékos árváltozást tervezték bele vállalási áraikba. A megrendelések megvalósítása azokon az árakon komoly problémát fog okozni a cégeknek. Az emelkedő árak és bérek pedig az újonnan kötött szerződésekben vállalt kivitelezés teljes költségét fogják még feljebb tornázni a szakszövetség felmérése szerint.

Minden ötödik megrendelő továbbra is késedelmesen fizet, a kintlévőségek behajthatóságának a megítélése azonban sokat javult, a tartozások 95 százalékát behajthatónak minősítik a vállalatok. Kétharmaduk szerint pedig összességében pozitív irányba mozdult a lánctartozás helyzete az elmúlt évekhez képest.

Tavaly a vállalkozások kétharmadánál nőtt az értékesítés nettó árbevétele, az árbevétel-arányos jövedelmezőség továbbra is lassú növekedési pályán maradt. A cégek több mint felénél meghaladja az inflációt, és csak minden tizedik válaszadónál 10 százalék feletti.

Összességében a cégek bizakodóak 2018-at illetően - állapítja meg az ÉVOSZ.

Képünk forrása: Pixabay