Komoly fordulat az albérleteknél - ilyen nem volt korábban

Nemsokára kezdődik a felsőoktatási szezon, és tavaly augusztus óta átlagosan 10 százalékkal drágultak az albérletek az egész országban. Budapest belvárosában már 200 ezer forintra nőtt a havi átlagos bérleti díj, tavaly ilyenkor még 180 ezer volt – derül ki a 24.hu körképéből. Immár a külső kerületekbe is megindult a roham.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 20. vasárnap, 10:32
Fotó: Napi.hu

Óriási a kereslet az albérletre, a diákok miatt augusztustól ismét nő a kereslet, ami tovább hajtja az árakat. Budapesten csak a magánszemélyek mintegy 1000 lakással többet kínáltak bérlésre mint három héttel ezelőtt - mondta a portálnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki szerint az elmúlt néhány hétben megugrott a keresések száma is.

A Balla Ingatlan megállapítja: mivel keresleti piac van, a bérbeadók diktálnak, sokszor irreális árat kérnek a lakásaikért. Licitet hirdetnek, és várnak, amíg valaki drágán kiveszi a lakást (általában kiveszik). De nemcsak a drágaság a baj, hanem az is, hogy egyszerűen elfogynak a szóba jöhető lakások a belvárosban.

A külső kerületek, ahová korábban semmiképpen nem költöztek volna az albérletezők, most már keresettnek számítanak. Legtöbben a nappali plusz két szobás lakásokat keresik, mert ott meg tudják osztani a költségeket a fiatalok. A panelek is népszerűek, a legolcsóbbak havonta 110-120 ezer forintba kerülnek. Probléma, hogy a panelekből kevés van, és a piacra kerülésük után pillanatok alatt bérlőre találnak.

Jó tanácsként elmondható, hogyha valaki meg tudja tenni, hogy ne most azonnal költözzön, hanem csak pár hónappal később, akkor lehet, hogy néhány ezer forinttal olcsóbban tud albérletet találni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.08.20 21:06

az "albérlő", "főbérlő", stb helytelen kommunista kifejezések, abból a korszakból , amikor tanácsi bérlakások voltak, amit jelképes összegért bérelt a városi tanácstól a főbérlő, aki tovább bérbeadhatta az albérlőnek.

a magántulajdonú lakások esetén a helyes terminológia a bérbeadó és a bérlő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html