Az Árkád bevásárlóközpontokat is építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. szerdán jelentette be, hogy új bevásárlóközpont építését tervezi Óbudán, a Szentendrei út és Bogdáni út által határolt ipari területre, a kivitelezés jövőre indulhat meg.

A tegnapi bejelentés félrevezető volt, az óbudai plázaberuházás a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni - kommentálta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos a vg.hu-nak az építés hírét. A szakpolitikus szerint a fejlesztő egy 2013-as építési engedélyt tud felmutatni, 2015 elejétől viszont új szabályozás van érvényben, amely felülírja azt. Ez utóbbit a köznyelv "pláza stopként" ismer. E szerint pedig a projektet bejelentő német ECE vállalatnak nincs érvényes építési engedélye - írta a lap.

Szatmáry szerint a teljes engedélyezési eljárást újra kell kezdeni, vagyis a 2019-re ígért építkezésből, és a 2021-re kitűzött átadásból jó eséllyel semmi nem lesz. Ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor valóban hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a "pláza stop" alól való felmentést - idézte a biztost a lap.

Szatmárytól azt is megkérdezte a lap, hogy mit szól ahhoz, Baldauf László korábbi CBA-elnök több kiskereskedelmi üzletének üzemeltetését átadta nemzetközi cégeknek. "Általánosságban azt tudom mondani, hogy ez finoman szólva sem fair, sőt, sokan hátbatámadásnak élik meg" - közölte a politikus. Jelenleg is több jogszabálytervezet van az asztalon, amelyek bezárnák a kiskapukat annak érdekében, hogy a magyar kiskereskedelmi boltok talpon maradhassanak az egyenlőtlen versenyben - tette hozzá Szatmáry.

A kép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs.