Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Árkád bevásárlóközpontokat is építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. szerdán jelentette be, hogy új bevásárlóközpont építését tervezi Óbudán, a Szentendrei út és Bogdáni út által határolt ipari területre, a kivitelezés jövőre indulhat meg.

A tegnapi bejelentés félrevezető volt, az óbudai plázaberuházás a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni - kommentálta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos a vg.hu-nak az építés hírét. A szakpolitikus szerint a fejlesztő egy 2013-as építési engedélyt tud felmutatni, 2015 elejétől viszont új szabályozás van érvényben, amely felülírja azt. Ez utóbbit a köznyelv "pláza stopként" ismer. E szerint pedig a projektet bejelentő német ECE vállalatnak nincs érvényes építési engedélye - írta a lap.

Szatmáry szerint a teljes engedélyezési eljárást újra kell kezdeni, vagyis a 2019-re ígért építkezésből, és a 2021-re kitűzött átadásból jó eséllyel semmi nem lesz. Ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor valóban hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a "pláza stop" alól való felmentést - idézte a biztost a lap.

Szatmárytól azt is megkérdezte a lap, hogy mit szól ahhoz, Baldauf László korábbi CBA-elnök több kiskereskedelmi üzletének üzemeltetését átadta nemzetközi cégeknek. "Általánosságban azt tudom mondani, hogy ez finoman szólva sem fair, sőt, sokan hátbatámadásnak élik meg" - közölte a politikus. Jelenleg is több jogszabálytervezet van az asztalon, amelyek bezárnák a kiskapukat annak érdekében, hogy a magyar kiskereskedelmi boltok talpon maradhassanak az egyenlőtlen versenyben - tette hozzá Szatmáry.

A kép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs.