A családi házak között mára megközelíti a 20 százalékot a könnyűszerkezetes technológiával épült házak aránya - idézte a Mabisz közleményében az ÉVOSZ-MAKÉSZ környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának adatát.

A Magyarországon lakásbiztosítással foglalkozó társaságok közül 10 biztosító jelezte, hogy köthető náluk szerződés könnyűszerkezetes - fából, fémből vagy gyári panelből készült - házakra. Négy társaság közölte azt, hogy semmilyen szempontból nem különbözteti meg a hagyományos és a könnyűszerkezetes ingatlanokat. Egy társaság kiemelte, hogy egyedül mobilházakra nem nyújtanak fedezetet - közölte az MTI szerint a Mabisz.

Egyes biztosítók a limitek tekintetében alkalmaznak eltéréseket, például betöréses lopás vagy vízkár esetén, illetve van olyan társaság is, ahol a falazattól függően a biztosító által ajánlott biztosítási összegek eltérhetnek, de ettől a szerződő magasabb biztosítási összeget is meghatározhat. Egy társaság jelezte azt, hogy káresemény esetén ellenőrizhetik az épület szakszerű kivitelezését.

A társaságok többségénél biztosítási szempontból nem számít az épület kora, de akadnak olyan biztosítók is, ahol ez biztosítási díjat befolyásoló paraméter, és az újabb épületekre kedvezőbb díjak vonatkoznak.

A Mabisz tájékoztatása szerint a hazai biztosítóknál az állományi adatok alapján egyelőre nem érezhető a vázszerkezetes házak felfutása, évek óta jellemzően 1-2 százalékos részét képezik az állománynak, és nincs jelentős évenkénti változás.