Az idei első negyedévben átadott mintegy 1700 lakás 51 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Amennyiben ez a trend egész évben kitartana, 2014-ben 11 ezer lakás épülhetne fel. Ez azonban még mindig csak arra lenne elég, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) hozzávetőleg 400 évente újuljon meg. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 ezer darab lakást kellene építeni - írta a TLE.

Ráadásul mivel az építési engedélyek száma a használatba vételi engedélyek száma alatt maradt, ez nem mutat erőteljes növekedésre, nem valószínű, hogy az első negyedév növekedési üteme az egész évre kitart.

Ennyi munkahelyet teremt a lakásépítés

A lakásállomány megújításához felelős, hosszú távú lakásprogram szükséges, ami a lakosság és a hazai építőipar érdeke is. Tízezer lakás felépítése hozzávetőleg 44 ezer embernek ad munkát. Jelenleg legalább évi 30 ezerrel kevesebb lakás épül a kívánatosnál. Ez több mint 120 ezer megszűnt munkahelyet, egyben ennyi új munkahely lehetőségét jelenti.

A szervezet fontosnak tartja, hogy a kormány tűzzön ki lakásépítési, lakásfelújítási célszámokat, legyen érdemi elképzelése a lakosság életkörülményeit alapvetően érintő lakáskörülmények fejlesztéséről.  A lakásépítésekre nem a lakásszám növelése, hanem a lakásállomány minőségi megújítása miatt van szükség. A felújítások és a helyettesítő új építések egyaránt fontosak. A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy 400 évig fennmaradjon - hangsúlyozzák. A lakásállományon belül több mint félmillió olyan lakás van, amelynek a falazata vályog vagy sár, ezek minőségéről nincsen közelebbi adat. Ausztriában hozzávetőleg hatszor annyi lakás épül, mint Magyarországon.

Ezt javasolja a TLE a lakásépítések, lakásfelújítások érdemi élénkítésére, hazai költségvetési pénzek bevonása nélkül:

  • A 2014-2020-as uniós támogatási időszak jelenleg folyó tervezése során el kellene érni, hogy a következő hét évben épületenergetikai, településfejlesztési, munkaerő mobilitási céllal az uniós forrásokból a lakásfelújításokra, lakásépítésekre is jusson.
  • Szükséges lenne egy épületenergetikai program egyeztetése az EIB-vel. Lehetőség van rá, hogy épületenergetikai céllal építésre és felújításra EIB- (Európai Beruházási Bank) forrásokat vonjanak be, amelyekkel hazai költségvetési támogatás nélkül, alacsony kamat mellett, forint alapon, hosszú távú lakáshitelt lehet bevezetni.
  • A szocpol-támogatást olyan szintre kell emelni, hogy az energiahatékony, legális lakásépítések áfa-tartalma visszajusson az építkező, új lakást vásárló gyermekes családoknak. A jelenlegi mérték még az áfa összegét sem adja vissza támogatásként, ilyen támogatás mellett nem működik a rendszer.
  • A lakásépítésekkel, lakásfelújításokkal foglalkozó központi hivatalra vagy kormánybiztosra lenne szükség. A KSH számaiból az látszik, hogy évszázados mélyponton van a lakásépítések száma. Az elmúlt évtizedekben nem volt kiszámítható a kormányzatok lakásfejlesztési politikája.