Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az óbudai önkormányzat számításai szerint több száz milliárdos projektté hízhatna az Óbudai (Hajógyári)-sziget déli, állam által birtokolt részének beépítése, amelyen milliárdos hasznot kaszálhatna a majdani befektető - írja a Népszava.

Nem akarjuk, hogy az Óbudai-szigeten kis Manhattan épüljön - jelentette ki Kiss László kerületi polgármester. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szigetre tervezett gátépítés, illetve bármilyen lakó-kereskedelmi, illetve iroda jellegű hasznosítás ellenkezik a kerület településkép-védelmi rendeletével, illetve a terület hatályos építési szabályzatával.

Úgy hírlik, hogy a sziget déli része már be is került az ötszázalékos kedvezményes lakásáfával beépíthető rozsdaterületek közé. Ha a kormány valóban felveszi a programlistára a szigetet vagy annak egy részét - például a volt hajógyári területet - akkor nagyon felgyorsulhatnak az események. Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kormány az első rozsdaövezeteket legkésőbb szeptemberre kijelöli, százhektáros nagyságrendben.

Ami a nagyszabású gátépítést illeti a Hajógyári-szigeten, sem a kerületi, sem a fővárosi önkormányzat nem támogatja a fakivágást, valamint a sziget rekreációs jellegének megváltoztatását. A kerület ráadásként a gát visszaduzzasztó hatásától is tart, amely miatt megemelkedne az egyelőre árvízvédelem nélküli Csillaghegyi-öböl vízszintje is, fokozva a Római-part elöntésének kockázatát.