Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi önkormányzati választás után azt mondta: "Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak" - írja a lap.

A fővárosi vezetés a még el nem kezdődött beruházások, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház építésének leállítását kérte. Átmeneti változtatási tilalmat el is rendelt a közgyűlés, de azt idén tavasszal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénnyel felülbírálták. Vagyis törvénnyel helyeztek hatályon kívül egy ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet, és ezzel megteremtették a projekt eredeti tervek szerinti befejezésének lehetőségét - írja a hvg.hu.

A kormány most tovább ment. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kimondta: az említett három, még tervezett épület építési helyen "épület és építmény létesíthető" a rendeletben megjelölt részletes beépítési szabályok betartása mellett.

A rendelet kimondja a jövőben elfogadni kívánt önkormányzati szabályozásra vonatkozóan azt is, hogy "ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)-(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni".

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Baán szerint a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Reagált Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester is reagált Facebookon a kormány lépésére: a kormány újranyitja a "Városliget-csatát", megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.

Zuglói polgármesterként és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont - fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy főpolgármesteri programjában szó szerint az szerepelt: "biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását". Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtják végre.

Karácsony Gergely azt írta, volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a testület már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület, ezt akarják - írta a politikus

Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis - írta Karácsony. - A Városliget közpark. A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával.

A főpolgármester egyebek mellett megjegyezte, hogy a Városliget további beépítésének költségei az elmúlt hetekben is majd megháromszorozódtak. "A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer" - írta Karácsony Gergely.

Karácsony a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére olyan javaslatot terjeszt, amely a programjuknak, az elveiknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. "Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk" - zárta bejegyzését az MTI szerint a főpolgármester.