Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a kormány rendkívüli intézkedéseket hozhat, ennek fenntartásáról szóló felhatalmazási törvény kedden lépett hatályba, a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt pedig kedd éjszaka már be is nyújtott a parlament honlapján egy több jogszabályt módosító salátatörvényt.

A törvénytervezet 42. paragrafusa elrendeli a Városliget-törvény módosítását is. E szerint a Liget-projekt kiemelten közhasznú beruházásnak minősül, és mint ilyenre, az adott területre, azaz a Városligetre megtiltja a változtatási tilalom alkalmazását. Ezzel gyakorlatilag minden lehetőséget elvettek az önkormányzatoktól, hogy a nem kívánt beruházásokat megakadályozzák - hívta fel a figyelmet egy civilek által működtetett városligeti Facebook-oldal. (A poszt egyik hozzászólója által közzétett kép szerint a Városligetben ma is dolgoznak, aszfaltoznak.)

A Városligetben és az ott kialakított ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható

- derül ki az éjjel benyújtott törvényjavaslatból.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés idén februárban változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett területre, az indoklás szerint azért, hogy a közparkot ne érjék "visszafordíthatatlan változtatások". (Azaz ne folytatódhasson a főváros beleszólása nélkül a Városliget beépítése újabb épületekkel.) A Karácsony Gergely főpolgármester korábban többször nyilatkozta, hogy a főváros nem támogat olyan beruházást, amelynek az építése még nem kezdődött el, így az Új Nemzeti Galéria kivitelezését sem a liget közepén, de más fővárosi helyszínen támogatnák azt.