Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktor barátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét - állítja a portál, amely szerint az egykori MSZMP pártfőiskolájának épületkomplexumát birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljon Garancsi István egyik érdekeltsége.

A Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint a vállalkozó Magyarország 22. legvagyonosabb embere a maga 48 milliárd forintjával. Garancsi a Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a cégbe, szintén ezzel van jelen tulajdonosként a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító közbeszerzési sztárcégben, a Market Zrt.-ben is. A Dürer Kertet megvásároló másik cég kiléte talányosabb: a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről mindössze annyit tudni, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult, ám a 2017. szeptember 12-ei alapító okirat szerint már az Equilor brókercég két vezetője, Szécsényi Bálint és Gereben András a tulajdonosa.

Az eddigi bérlőket - az ingatlanban van koncert- és konferenciahelyszín, próbatermek - egyelőre csak annyiban érintette a dolog, hogy az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel kitehetik őket. A portál szerint erre akkor kerülhet sor, ha a Liget-projekt előrehalad. Úgy vélik, hogy a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához.

Érdekesség, hogy még uszoda is van a területen, amelyet egykor Kádár János és Aczél György is rendszeresen használt. Már a Gozsdu-udvart is felújító Ehud Amir izraeli vállalkozó is számolt vele, amikor 2007-ben 6 milliárd forint körüli összeget fizetett érte, hogy szállodát építsen. Ebből végül nem lett semmi.

A fotó forrása: H. Szabó Sándor/MTI.