Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2023-as atlétikai világbajnokságra készülő atlétikai stadiont Budapest IX. kerületében, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre lévő telken, a Duna, a HÉV és a Ráckevei (Soroksári)-Duna által határolt barnamezős területen húzzák fel. A Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Program keretében nem csak egy stadion épül, hanem egyúttal rehabilitálnak egy igen értékes Duna-parti területet is, valamint a fővárosiak számára egy új közpark valósul meg - írja cikkében az Átlátszó.

A telken nemrég fejeződött be a terület előkészítő-bontási munkája, amit Mészáros Lőrinc és gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt., valamint a Föld-Trans 2001 Kft. végzett el, nettó 4,1 milliárd forintért. December elején startolt el a stadion építése; a kivitelezést nettó 150 milliárdért (bruttó 190 milliárdért) a szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., valamint a Magyar Építő Zrt. közösen végzi.

Több fát kellene ültetni, mint amennyit kivágnak

A beruházás miatt összesen mintegy ezer fát vágnak ki, két ütemben. Az állami beruházó és az érintett önkormányzatok által aláírt 2019-es fapótlási megállapodásból kiderül - amit az Átlátszó a IX. kerületi önkormányzattól kapott meg -, hogy az atlétikai stadionhoz és a hozzá tartozó kiegészítő projektelemekhez tartozó fakivágás két ütemben valósul meg.

Az első ütemben az atlétikai stadion telkét dózerolták le.

  • A telken 858 darab fát vágtak ki, amiből 800 fa számít pótlandónak.
  • A kivágott fák helyett 2941 fát kell pótolniuk.
  • Csak 327 fát telepítenek a projekt keretében a telken.
  • Marad 2614 fa, amit pótolniuk kell. Ebből 1282 fát a Déli Városkapu Fejlesztési Program projektterületére telepítenek, nem a stadion telkére.
  • 1332 fát pedig pénzzel váltanak ki, 106,6 millió forintért.

A második ütemben a HÉV telkén és kiegészítő IX. kerületi telkeken lévő 216 fát és bokorfákat vágják ki.

  • A kivágott 216 fából 204 fa pótlandó.
  • A kivágott fák helyett 414 fát kell ültetni, amiből 94-et a telken telepítenek;
  • a Déli Városkapu Fejlesztési Program projektterületén 273 darab fát pótolnak;
  • 47 darab fát pénzzel váltanak ki, 3,7 millió forint értékben.

További részleteket az Átlátszó cikkében olvashat.