Kormányzati beavatkozást vár az építőanyag-ipar

Állami példamutatást sürget a fizetési fegyelem betartásában a szabályozás mellé a lánctartozások felszámolása érdekében az Építők Napja alkalmából kiadott közleményében a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ). A szervezet a hazai építőipar védelmére hívja a kormányzatot.
NAPI, 2013. június 7. péntek, 09:28

Az építőanyag-ipar valaha volt legsúlyosabb válsága elleni küzdelemmel kezdi munkáját a Magyar Építőanyagipari Szövetség új elnöksége - olvasható a közleményben. A szervezet szerint ha a jelenlegi állapot tartósan megmarad, a jelenlegi lakásállománynak még 400 évet kell kibírnia.

Amit az ágazati számok értelmezéséhez tudni kell

A magyar építőipar drámai helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint az új lakásépítési engedélyek száma. Az iparág termelési indexe hiába mutat javulást, a kedvező adatok a mélyépítési és infrastruktúra-építési tevékenységből származnak, miközben a jelentős építőanyag- és élőmunka-igényű magasépítési ágazat továbbra is egyre mélyebbre csúszik. Az első negyedévben 1.383 új lakás építésére kaptak a beruházók engedélyt, ez a szám 2007 azonos időszakában 10.416 volt, hat év alatt tehát 86,7 százalékkal csökkent a lakásépítési kedv.

Hasonlóan ijesztő a helyzet, ha a fennálló lakásállományhoz viszonyítjuk a megépülő lakások számát. 2012-ben 10.560 lakás kapott használatbavételi engedélyt, amit ha összevetünk a mintegy 4,2 milliós magyar lakásállománnyal, könnyen kiszámolható, hogy a jelenlegi pótlási ütemben minden magyar lakás várhatóan 400 évnyi használat után fog lecserélődni - állapítja meg a MÉASZ. A 70-es években épült lakótelepi lakások tulajdonosainak és utódaiknak már csak 360 évig kell várniuk, hogy új építésű, modern lakásba költözhessenek. A 2013 első negyedévi használatbavételi adatok pedig az előző évhez képest további feleződést mutatnak.

Az építőanyag-ipar magyarországi termelőegységei gyárbezárásokkal, kapacitáscsökkentéssel, elbocsátásokkal próbálják meg elkerülni a végelszámolást. A Magyar Téglás Szövetség adatai szerint a működő téglagyárak száma a 2008-as 41-ről 2012-re 17 darabra csökkent, de ezek sem termelnek már évi 11 hónapon át, jó esetben is csak 6-7 hónapon keresztül tudják kapacitásaikat kihasználni.

Ezt várja a kormánytól az építőipar

1. A lánctartozások kezelését segítő előremutató törvényi szabályozásokon túl mutasson az állam jó példát: az állami beruházásoknál fizessenek mindig határidőre.

2. A lakásépítés megélénkülése nem megy állami segítség nélkül. Az ide átcsoportosítandó pénz (szocpol, támogatott hitelkonstrukciók, ÁFA- visszatérítés, EU-s alapokból megvalósítható energetikai teljesítményhez kötődő támogatások, stb.) gyorsan megtérülnek az állami támogatás ellentételezéseként elvárandó kötelező számla-bemutatásból keletkező adóbevétel-növekményből. A magasépítésben jelenleg nagyon magas a feketegazdaság aránya. A gyakran hangoztatott érv, ami az üresen álló lakások magas számával indokolja az újlakás-építés szükségtelenségét, hamis: a KSH népszámlálási adataiból kiderül, hogy az üres ingatlanok nem beköltözhető lakások, hanem komfort nélküli vagy üzleti hasznosítású (iroda, albérlet, szolgáltatások) helyiségek.

3. A modern gazdaság elképzelhetetlen a belső munkaerő-mobilitást lehetővé tevő nagyszámú, modern bérlakás nélkül. Ehhez egyrészt létre kellene hozni a bérlakás-szektor elindulásához szükséges törvényi kereteket, másrészt beemelni a lakhatási támogatást a cafeteria-jellegű bérkiegészítő juttatások közé.

4. Nem lehet tovább várni a magyar családiház-állomány energetikai felújításának támogatásával. A magyar lakásállomány zöme energetikailag pazarló. Az igazi rezsicsökkenést (akár a feleződésnél is jelentősebb megtakarítást) komplex programokkal lehetne elérni, ahol ez nem hatékony, a helyettesítő új építés a megoldás. Minden milliárd, amit egy ilyen programban a beruházók - csak részben állami támogatásból - elköltenek, 80-90 új munkahelyet teremt tartósan.

5. Az építésügy jelenleg három minisztérium (Belügyminisztérium, Nemzeti Gazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) különböző szervei hatáskörébe tartozik. A jelenlegi krízisben nagyon fontos lenne egyetlen államtitkári kézbe adni az építésügyhöz tartozó feladatokat.

Mindezek együttes és gyors elindítására van ahhoz szükség, hogy ne szűnjenek meg további munkahelyek tízezrei az építő- és építőanyag-iparban, hogy ne zárjanak be az utolsó megmaradt építőanyag-gyárak, mert ha ez megtörténik, egy későbbi építőipari újraindulás már csak import anyagokat fog találni az építkezéseken - hívja fel a figyelmet a MÉASZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.06.07 12:22

A lánctartozások már régen megszűntek... 2 hét alatt rend is lett...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html