Az ágazat teljesítőképességét továbbra sem akadályozzák a vírusos megbetegedések, a késedelmeket a vállalkozások igyekeznek behozni és határidőre teljesíteni. A tervezők, mérnökök távmunkája okozott némi teljesítmény csökkenést, a visszaállással igyekeznek javítani a hatékonyságon - olvasható az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) heti összefoglalójában.

Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően a sokszereplős épületépítéseknél, szak-szerelőipari munkáknál okoz. A csökkenő rendelésállomány ezen a területen is lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását.

A rendelésállomány 2019 második féléve óta csökken, a múlt év végén átlagosan mintegy 12 százalékkal volt kisebb az ágazat rendelésállománya az egy évvel korábbinál, azonban a cégek között 0 és 30 százalék közötti a szóródás e téren.

Ez a legnagyobb baj most

Június elején az alapvető gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének csökkenése okozza - írja elemzésében Koji László, ÉVOSZ elnök.

Legnagyobb mértékben továbbra is a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései csökkennek mind értéküket, mind pedig számosságukat illetően. Az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések száma idén a tavalyihoz képest jóval kevesebb, míg 2019. január 1. és 2019. június 10. között 1992 eljárás, 2020. év hasonló időszakában 1263 eljárás volt. A beszerzések értéke 823 milliárd forintról 704 milliárd forintra csökkent, a közbeszerzések a nagy értékű munkák irányába mozdultak el.

Ugyan a fejlesztési szándék megmaradt, a projektek elindítása sok helyen még bizonytalan - hangsúlyozza az ÉVOSZ elnöke.

Az ágazat rendelésállománya a 24. héten is tovább csökkent, a múlt év azonos időszakához mérten június elején közel 20 százalékkal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A megrendelők elbizonytalanodtak, a kormányzati beruházási támogatási programokból származó építési munkákra az ÉVOSZ várakozásai szerint június végétől lehet leszerződni.

A szakszövetség becslése szerint 2020 első félévében az építőipar teljesítménye várhatóan 5-6 százalékkal lehet majd kisebb, a magas 2019-es bázisnál.

Gerjed  lánctartozás

A munkaellátottság csökkenésével és a késedelmes fizetések miatt tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. A késedelmes fizetések megszaporodása egyre erősebben gerjeszti a lánctartozást. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál továbbra is nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Az elmaradt megrendelések pótlásának hiányában több vállalkozás élhet a létszámleépítéssel. A segédmunkások iránti igény hetek óta csökkenést mutat.

A munkalehetőségek csökkenésével ugyanakkor erősödik a verseny, ami kedvezően hat az ajánlati árakra. A verseny jellemzően a nagy értékű munkák kivitelezésében közreműködő alvállalkozói körben erősödik.

A lakásépítés piacán ez évben drasztikusan lecsökkent az újonnan indított, kivitelezésbe vett lakóingatlanok száma. A kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú áfavisszatérítés lehetőségét a járványhelyzet még június elején is blokkolja.

A rozsdaépítés év végére hozhat megrendelést

A cégek az újlakásépítés évközi élénkülésére továbbra sem számítanak. A rozsdaövezeti program az ÉVOSZ véleménye szerint legkorábban az év végén hozhat megrendelést a kivitelezőknek és 2022-től emelheti az átadott új lakások számát.

A jelentés kitér arra, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervében az építőipar is kiemelt ágazatként van megjelölve. Az ÉVOSZ véleménye szerint azok az intézkedések lehetnek sikeresek, amely az építőipari keresletet és kínálatot egyszerre bővítik. A kormányzati anyagokban megjelölt 65 milliárd forint felhasználásánál nagy jelentőségűnek tartják a gyorsaságot, a rövid időn belül eredményt hozó intézkedések megtételét. Indokoltnak tartják, hogy az összeg egy része a kereslet, másik része  az építőipar hatékonyságának növelését szolgálja

Javaslataik:

  • Az építőipar hatékonyság növelését szolgáló 3 éves (2018-2020) támogatási program 2020. évi szakaszának meghirdetése.
  • Ágazati Iparfejlesztési Támogatás
  • A digitalizáció és a terméklánc fejlesztésére tervezett 6 milliárd forintot a járványhelyzet okozta nehézségekre  tekintettel emeljék fel 10 milliárdra.
  • Állami beruházások előkészítésének felgyorsítása, ajánlatkérések, szerződések előre hozatala.
  • A nevesített létesítmények tervezési, műszaki lebonyolítására vonatkozó ajánlatkérések azonnali elindítása.