Lánctartozás, leépítés veszélye fenyeget az építőiparban

Június elején továbbra is az új projektek előkészítésének lelassulása, az új szerződések megkötésének csökkenése okozza az alapvető gondot az építőiparban az ÉVOSZ felmérése szerint.
Szepesi Anita, 2020. június 13. szombat, 14:58
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Az ágazat teljesítőképességét továbbra sem akadályozzák a vírusos megbetegedések, a késedelmeket a vállalkozások igyekeznek behozni és határidőre teljesíteni. A tervezők, mérnökök távmunkája okozott némi teljesítmény csökkenést, a visszaállással igyekeznek javítani a hatékonyságon - olvasható az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) heti összefoglalójában.

Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően a sokszereplős épületépítéseknél, szak-szerelőipari munkáknál okoz. A csökkenő rendelésállomány ezen a területen is lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását.

A rendelésállomány 2019 második féléve óta csökken, a múlt év végén átlagosan mintegy 12 százalékkal volt kisebb az ágazat rendelésállománya az egy évvel korábbinál, azonban a cégek között 0 és 30 százalék közötti a szóródás e téren.

Ez a legnagyobb baj most

Június elején az alapvető gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének csökkenése okozza - írja elemzésében Koji László, ÉVOSZ elnök.

Legnagyobb mértékben továbbra is a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései csökkennek mind értéküket, mind pedig számosságukat illetően. Az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések száma idén a tavalyihoz képest jóval kevesebb, míg 2019. január 1. és 2019. június 10. között 1992 eljárás, 2020. év hasonló időszakában 1263 eljárás volt. A beszerzések értéke 823 milliárd forintról 704 milliárd forintra csökkent, a közbeszerzések a nagy értékű munkák irányába mozdultak el.

Ugyan a fejlesztési szándék megmaradt, a projektek elindítása sok helyen még bizonytalan - hangsúlyozza az ÉVOSZ elnöke.

Az ágazat rendelésállománya a 24. héten is tovább csökkent, a múlt év azonos időszakához mérten június elején közel 20 százalékkal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A megrendelők elbizonytalanodtak, a kormányzati beruházási támogatási programokból származó építési munkákra az ÉVOSZ várakozásai szerint június végétől lehet leszerződni.

A szakszövetség becslése szerint 2020 első félévében az építőipar teljesítménye várhatóan 5-6 százalékkal lehet majd kisebb, a magas 2019-es bázisnál.

Gerjed  lánctartozás

A munkaellátottság csökkenésével és a késedelmes fizetések miatt tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. A késedelmes fizetések megszaporodása egyre erősebben gerjeszti a lánctartozást. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál továbbra is nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Az elmaradt megrendelések pótlásának hiányában több vállalkozás élhet a létszámleépítéssel. A segédmunkások iránti igény hetek óta csökkenést mutat.

A munkalehetőségek csökkenésével ugyanakkor erősödik a verseny, ami kedvezően hat az ajánlati árakra. A verseny jellemzően a nagy értékű munkák kivitelezésében közreműködő alvállalkozói körben erősödik.

A lakásépítés piacán ez évben drasztikusan lecsökkent az újonnan indított, kivitelezésbe vett lakóingatlanok száma. A kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú áfavisszatérítés lehetőségét a járványhelyzet még június elején is blokkolja.

A rozsdaépítés év végére hozhat megrendelést

A cégek az újlakásépítés évközi élénkülésére továbbra sem számítanak. A rozsdaövezeti program az ÉVOSZ véleménye szerint legkorábban az év végén hozhat megrendelést a kivitelezőknek és 2022-től emelheti az átadott új lakások számát.

A jelentés kitér arra, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervében az építőipar is kiemelt ágazatként van megjelölve. Az ÉVOSZ véleménye szerint azok az intézkedések lehetnek sikeresek, amely az építőipari keresletet és kínálatot egyszerre bővítik. A kormányzati anyagokban megjelölt 65 milliárd forint felhasználásánál nagy jelentőségűnek tartják a gyorsaságot, a rövid időn belül eredményt hozó intézkedések megtételét. Indokoltnak tartják, hogy az összeg egy része a kereslet, másik része  az építőipar hatékonyságának növelését szolgálja

Javaslataik:

  • Az építőipar hatékonyság növelését szolgáló 3 éves (2018-2020) támogatási program 2020. évi szakaszának meghirdetése.
  • Ágazati Iparfejlesztési Támogatás
  • A digitalizáció és a terméklánc fejlesztésére tervezett 6 milliárd forintot a járványhelyzet okozta nehézségekre  tekintettel emeljék fel 10 milliárdra.
  • Állami beruházások előkészítésének felgyorsítása, ajánlatkérések, szerződések előre hozatala.
  • A nevesített létesítmények tervezési, műszaki lebonyolítására vonatkozó ajánlatkérések azonnali elindítása.

HOZZÁSZÓLÁSOK