Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén áprilisban 148 ezer forint volt, ami 8 százalékos csökkenést jelent a márciusi adatokhoz viszonyítva. Így a januári 169 ezer forinthoz tetőzéshez képest már több mint 20 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni egy átlagos budapesti albérletért. Ráadásul a kínálatot folyamatosan bővítő korábbi Airbnb-s lakások jellemzően belvárosi, felújított és teljesen berendezett ingatlanok, így a bérlők számára az ár/érték arány sokkal kedvezőbb lett akár az év elejéhez, akár a tavalyi évhez viszonyítva.

A Rentingo.com bérlői adatbázisa alapján az áprilisban regisztrált bérlők átlagosan 133 ezer forintot fizetnének havonta. Ez az összeg februárban még jelentősen emelkedett, de a márciusi és áprilisi visszaesés után a fizetőképes kereslet már a januári 138 ezer forint alá mérséklődött.

A kínálati és keresleti oldal közötti különbség jelentősen csökkent a múlt hónapban, míg januárban a meghirdetett bérleti díjak még 22 százalékkal múlták felül a fizetőképes keresletet, addig áprilisban 12 százalékra szűkült ez a rés.

A kijárási korlátozás elméletileg nem kedvezne az üzletkötéseknek, de a Rentingo.com rendszerén keresztül a bérlők és a bérbeadók minden felmerülő kérdést és a ma már szinte kötelező alkut is előzetesen meg tudják beszélni, így a tulajdonosoknak csak a komoly érdeklődők számára kell megmutatniuk a kiadandó lakást, s a bérbeadók folyamatosan számolnak be a sikeres bérbeadásokról.

Nem csökkent tovább a kaució, a tulajdonosoknak csak 29 százaléka elégszik meg 1 hónap kaucióval, 70 százalékuk pedig 2 hónapot kér a bérlőktől.

Májusban a bérleti díjak további csökkenése lassulhat, visszapattanásra aligha számíthatunk. A Rentingo.com szakértői szerint a hétköznapi élet normalizálódásával párhuzamosan a kereslet tovább élénkülhet, a kínálati oldalt viszont folyamatosan nyomás alatt tartja a korábban turisztikai célból hasznosított lakások visszaáramlása a hosszú távú bérleti piacra, mivel hétről hétre egyre több tulajdonos szembesül azzal a ténnyel, hogy idén várhatóan külföldi turistákra nagy számban nem számíthatnak.