Februárban járvány nélkül is látszottak a fékezés jelei az építőiparban

Februárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 1,6, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárhoz mérten 6,1 százalékos a termelésbővülés. A szerződésállomány éves alapon 15,2 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2020. április 16. csütörtök, 09:00
Fotó: kormany.hu

Februárjában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 1,6, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építésében 5,2, a speciális szaképítésben pedig 5,5 százalékkal bővült a termelés. Februárban ipari épületeken, útépítéseken és vasútfelújításokon végeztek nagy értékű munkákat.

A megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 7,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 16,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 15,2 százalékkal elmaradt a 2019. február végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 9,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal csökkent.

Idén az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 0,2 százalékkal emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2020.04.16 14:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html