Így hat a járvány az építőiparra - friss számok

Idén márciusban, a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 2019 márciusához képest. Az épületépítés lényegében stagnált, az egyéb építmények teljesítménye 10 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárhoz képest 5,2 százalékkal mérséklődött az építőipari termelés - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2020. május 14. csütörtök, 09:38
Fotó: Getty Images

Idén márciusban az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz mérten.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4, az egyéb építmények építésében pedig 13,7 százalékkal visszaesett, míg a speciális szaképítésben 2,6 százalékkal bővült a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 9,9 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százakékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3 százalékkal elmaradt a 2019. március végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,4 százalékkal csökkent.

2020 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés lényegében nem változott.

Az első negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 8,8, az egyéb építmények építésénél 7,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK