Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Személyes egyeztető megbeszélések maradnak el, körülményessé vált a koordinációs feladatok ellátása, a kisebb vállalkozások többsége a megfelelő informatikai eszközökkel nem rendelkezik.

Lassabban adják ki a teljesítésigazolásokat és a számlabefogadások is lassultak Ez egyaránt jellemző az állami, az önkormányzati és a magánmegrendelői körökben végzett munkáknál. Rohamosan romlott az utóbbi héten a vállalkozások likviditási helyzete, a végzendő munkák előfinanszírozási képessége a közepes, mikró és kisvállalkozói körben.

A tapasztalatok még inkább megerősítik az ÉVOSZ korábbi javaslatát, miszerint indokolt az állami és önkormányzati szerződéseknél az öt munkanapon belüli számlakifizetés az államkincstár, a megrendelő részéről - olvasható a szakszövetség elemzésében.

Ideje előre hozni a közmegrendeléseket

Az új projektek előkészítése lelassult, egyre kevesebb az új szerződés, erősödik a veszélye annak, hogy az ágazat rendelésállománya, kormányzati intézkedések nélkül zuhanásszerűen csökkenhet - véli az ÉVOSZ,  s újra felhívják a döntéshozók figyelmét az állami/önkormányzati építési-beruházási megrendelések előrehozatalának szükségességére, az erre irányuló javaslataikra.

A külföldi munkaerő jelentős részben hazautazott (ukrán, szerb), a külföldön munkát vállalt magyar szakmunkások, mérnökök egy része hazatért. Egyelőre csak a hazatérő munkások töredéke jelentkezik itthoni cégeknél munkavégzésre. Ezen a héten "fizetési nap" is volt, ami rendben lezajlott.

Beindultak az elbocsátások

Ugyanakkor az is igaz, hogy mikró- és kisvállalkozói körben elbocsátások kezdődtek, április hónapra nem kötelezték el magukat. A következő napok döntik el hogy ezek az elbocsátott kollégák más cégeknél vállalnak-e munkát. A szövetség szerit mindenki a jövő hét elején várható kormányzati intézkedések bejelentését várja.

Egyre több vállalkozásnál jelentkeznek finanszírozási nehézségek. A folyamatban lévő munkák időarányos teljesítését az állami és önkormányzati munkáknál valamint a támogatásban részesült valamennyi kedvezményezettnek végzett munkánál nagyban segítené, ha a támogatási előleg 25 százalékról 50 százalékra emelkedne az építési beruházások esetében. Az elszámolhatóság határidejének a megnyújtása kedvezőbb lehetőséget teremtene a lelassuló teljesítés miatti szerződésmódosításhoz is.

Az árfolyamváltozás is nehéz helyzetet teremt az import termékek esetében, mert a plusz költségek nem férnek bele a vállalási árba. Az építőanyag-kereskedések a beszerzési többletköltségüket egy az egyben a vevőre hárítják, a kivitelezők pedig nem tudják érvényesíteni az árukban. Az állami és önkormányzati (közösségi ), illetve a támogatással megvalósuló megrendelések-szerződések esetében azt javasolják, hogy a 2020. március 31-ig megkötött támogatási és vállalkozási szerződéseknél az import termékek elszámolása a számlával igazolt beszerzés időpontjában fennálló árfolyamon történhessen.

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az építőipar kapacitásbővítését, hatékonyságnövelését szolgáló idei 6 milliárd forintos támogatási pályázat kiírásánál legyen hangsúlyos szempont a munkaerő megtartását, bővítését célzó szempontrendszer.