Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elvesztették munkájukat az  Ausztriában dolgozó, Sopronban lakó magyarok ezért sokan csomagolnak és hazautaznak. A korábban kiadott lakások 40 százaléka üres, az itt maradók fele pedig bérletidíj-kedvezményt  kér. Nehéz lett a bérbeadás és az árak is elkezdtek csökkenni a lap beszámolója szerint.

Egy főleg lakáskiadásból élő helyi a napilapnak azt mondta, a háromból mindössze egy lakásában van bérlője, pedig járvány nélkül egyik sem lenne üres. Szerinte még mindig kevesen ismerték fel, hogy vége a jó világnak. Egy 62 négyzetméteres lakásért havonta 300 eurót, plusz rezsit fizet a bérlője kocsibeállóval, de ismer olyat, aki 42 négyzetmétert 330 euróért ad ki. Ilyen áron már senki nem fogja kivenni a lakásokat véleménye szerint.

Sokan a szerződésben leírt felmondási időt sem várják meg, a munkahely elvesztésével nem tudják fizetni havi 100-120 ezer forintos bérleti díjat és a rezsit. Megroggyant az albérleti piac, de ott még nem tartanak, hogy féláron adják ki a lakásokat, bár sok családban ez lenne a kérés, ha csak egy kereső maradt. Ingatlanosok kizárólag a járvány idejére a 25-30 százalékos árcsökkentést tartanak még elfogadhatónak.

Szakértők hosszabb távon 10 százalékos díjcsökkenésre számítanak és azt várják, hogy a járvány után lassan tér magához a piac.

Leállt a lakásépítés is a városban, a bizonytalanság jelei már tavaly megjelentek. Eddig öt százalékot estek az árak, a készpénzes vevők további árengedményt is elérhetnek.