Áprilisban az adás-vételek száma 58 százalékkal csökkent, de márciushoz képest már élénkebb volt a vevői oldal érdeklődése, a DH keresletindexe 2 százalékponttal emelkedett és jelenleg 55 százalékponton áll. Ez az érték még jelentősen alacsonyabb, mint az előző években, de a március végi állapotokhoz képest pozitív elmozdulást mutat. A fővárosban újra 35 százalék körüli befektetési célú vásárlás, ami  közelít a normál helyzetben megszokott 40-45 százalékos szinthez. Szintén pozitív jel, hogy eladói oldalon nem jelent meg kimutatható módon a befektetési célból vásárolt ingatlanok piacra dobása, vidéken ennek aránya mindösszesen 4 százalék - írja helyzetelemzésében a DH.

Lassultak az eladások, panellakásoknál 3, téglalakások esetében már 4 hónappal érdemes számolni az eladóknak. Szinte minden kategóriában nőtt az alku mértéke, Budapest belvárosában tégla lakások áránál 3 százalékról 9 százalékra, a pesti oldal panellakásainál 2 százalékról 6 százalékra.

A DH hálózata által értékesített ingatlanok ára a fővárosi téglalakások kivételével mindenhol 1-10 százalék között csökkent, a kevés tranzakció miatt azonban az eddigieknél jóval kisebb elemszámon lehetett összehasonlítani az adatokat. A tényleges árváltozásról a második negyedéves indexált mutató vizsgálata fog pontosabb képet kirajzolni - hangsúlyozza a DH.