A legfrissebb, már április közepét követő adatfelvételből származó eredmények szerint a budapesti ingatlanpiac megremegett ugyan, de az értékesítés egészét érdemben alig érintette meg a válság az elmúlt, igen nehéz, csaknem két hónap ellenére sem. Legalábbis ami a kínálati árakat illeti. Egyelőre érdemi elmozdulást inkább csak vidéken mutatnak a hirdetések átlagos kínálati árai az elemzés szerint.

Az Otthontérkép Csoport, a hozzá tartozó Ingatlantájoló.hu honlappal közös, teljesen anonimizált adatbázist készít, rendszeresen frissítve. Az elmúlt szűk két hónapban - azaz az olaszországi járvány fellobbanásával kapcsolatos első hírek megérkezése óta - a főváros és a vidék lakóingatlan piacain folytatódott ugyan az enyhén pesszimista trend, de egyelőre nem látszik nagy törést. Az átlagárakat nézve az eladók tartják az eddig megszokott árakat, a csökkenés mértéke éppen csak a statisztikai hibahatáron túl van: 5,7 százalékot tett ki.

Csak az eddigi trend folytatódik

A február utolsó napjaiban mért 841 ezer forinttal szemben április közepén a legalább jó állapotú otthonok átlagos négyzetméterára 793 ezer forint volt az Otthontérkép és az Ingatlantájoló oldalain. Az irányárak csökkenése tehát mindenképpen látható, kimutatható. Ám valójában ez esetben részben a korábbi hónapok trendjei folytatódnak most, illetve erősödtek fel kissé Budapesten.

Vidéken a helyzet kevésbé stabil: a kínálati árak sokkal érzékenyebben reagáltak a változásokra. A legalább jó állapotú lakóingatlanok átlagos kínálati ára február vége óta 14,1 százalékkal csökkent, az akkori 440 ezer forintos négyzetméterenkénti átlag-szintről mindössze négyzetméterenként 378 ezer forintra.

Az elemzés készítői szerint kár lenne tagadni, hogy az irányárak lemorzsolódása, illetve vidéken érezhető csökkenése során mindenképpen szerepet játszik a mostani rendkívüli helyzet is, illetve azok a várakozások, amelyek az ingatlanárak általános mérséklődéséről szólnak.

Önbeteljesítő jóslat?

Ezek most - egyfajta önbeteljesítő jóslatként - kezdenek megjelenni a piacon, de egyelőre csak ott vezetnek alacsonyabb kínálati árakhoz, ahol valamilyen oknál fogva nagyon sürgős az eladás, vagy "békeidőben" is nehezebb-lassabb az értékesítés. Mint például a fővárostól, nagyvárosoktól távolabbi, illetve kisebb presztízsű környékeken.

Szó sincs pánikszerű reakciókról, az árak hirtelen zuhanásáról, és ehhez hasonló mozgásokról. Nagyobb aktivitás elsősorban a kiadó belvárosi lakások tulajdonosai részéről várható. Itt a rövid távú kiadás jó pár hónapra egyértelműen háttérbe szorul, így a mintegy 10-12 ezer Airbnb-s budapesti lakás egy kisebb, de makroszinten alig kimutatható része az első sokk idején már meg is jelent a hosszú távú kiadói kínálatban. De az utóbbi hetekben mégsem érzékelhető a kiadó lakások számának növekedése. Emellett, az eladó lakások esetében sem látni még a tömeges értékesítési szándék jeleit - fejti ki Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője.

Mikor jön az érdemi áresés?

Ugyanakkor hosszabb távon, a hitelezési moratórium 2021 elején történő kifutását követő hónapok, negyedévek során már várható érdemi kínálati nyomás - teszi hozzá Halaska N. Gábor. Az Otthontérkép Csoport vezető elemzője szerint viszont több dolog is szól az árcsökkenés ellen. Az új építésű lakások egyre inkább korlátozott elérhetősége (amit a rozsdaövezeti, 5 százalékos áfa-kedvezmény csak részben, illetve hosszabb távon enyhíthet), az építőanyagok áremelkedése és a forint gyengülése mind-mind az árcsökkenés ellen ható tényezők. Érdemi, szignifikáns csökkenésre - egyes távolabbi, vidéki helyszíneket leszámítva - tehát elsősorban 2021 tavaszától lehet számítani, de addig még igen sok minden történhet a manapság igen gyorsan változó ingatlanpiacon. Így például a már említett, rozsdaövezetekben épülő és kiadó lakások kedvezményes, 5 százalékos áfája is új elem, ám a részletszabályok ismerete nélkül - és a kereslet egyelőre pontosan nem látható alakulása miatt - ennek az intézkedésnek a hatásai egyelőre nem becsülhetők pontosan.