Padlót fogott a lakáspiac márciusban

Márciusban Magyarországon 11 100 ingatlan cserélt gazdát, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt - közölte friss tranzakciószám becslését a Duna House (DH).
Szepesi Anita, 2020. április 1. szerda, 18:32
Fotó: Pixabay

A március második felében hazánkban is megjelenő koronavírus okozta társadalmi és gazdasági változás az ingatlanpiaci tranzakciókra is hatott. Az előző év márciusához képest 23 százalékkal, az idei februári adásvételekhez képest 15 százalékkal csökkent az adásvételek száma a DH becslése szerint.

Heti bontásban vizsgálva a tranzakciók számát látványosabban érezhető a vírus okozta hatás az ingatlanpiacra, március utolsó teljes hetében már 67 százalékkal esett az adásvételek száma.

A jelzáloghitel piaci forgalmi adatok időbeli késéssel követik le az ingatlanpiaci változásokat, ráadásul a jelenlegi helyzetben nagyon sokan felgyorsították, vagy akár előre hozták hitelügyintézésüket. A most márciusi becsült adat a tavalyihoz képest továbbra is növekvő szakaszban van, a DH Hitelcentrumának előrejelzése szerint a teljes piacon 79,5 milliárd forint jelzáloghitel realizálódhatott az év harmadik hónapjában.

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi márciusi tényadatával (76,89 milliárd forint) összehasonlítva ez 3 százalékos növekedést mutat éves alapon.

HOZZÁSZÓLÁSOK