Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vírus okozta nehézségek éreztették hatásukat az építőiparban, s noha drámai zuhanásról nincs szó a második negyedévben, az biztos, hogy 2016 utolsó negyedéve óta nem indultak ilyen kis összegben építőipari beruházások hazánkban, és 2020 elejéhez képest valóban jelentős a csökkenés. Idén, az év második három hónapjában összesen 418 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések az építőiparban, ez 30 százalékos visszaesés az erős első negyedévhez képest.

Hozzá kell azonban tenni, hogy az első negyedévben indult el a M3-as metrófelújítás és a gödi Samsung-beruházás soron következő üteme, ami jelentős összegével hozzájárult az első három hónap magas Aktivitás-Kezdés mutatójához. Az első félév így összességében még nem hozott nagyobb mérséklődést az építőiparban megkezdett beruházások összegében, bár az igaz, hogy 2016 óta a legalacsonyabb szintet most érte el - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

A megkezdett kivitelezési munkák jelentős része koncentrálódott a Közép-Magyarország régióra 2020 első felében, a terület részesedése 45 százalékos volt. Ugyanakkor ez főként az első negyedév nagyobb beruházási számai miatt alakult így, a második negyedévben a korábbi évekhez hasonló részesedéssel rendelkezett a terület, és az ország többi része is a korábbi évekhez nagyon hasonló arányban adott színteret az elindított új kivitelezéseknek.

A projekt befejezések esetében 2020 második negyedéve nem hozott ugyan csökkenést az előző időszakhoz képest, közel 450 milliárd forint értékben fejeződtek be építési munkák, ami ugyanakkor jelentősen elmaradt az első negyedévben várttól, 2020 első három hónapjában még az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői az iBuild építési projektadatbázis alapján közel 785 milliárd forint értékű munka befejezésére számítottak az április és június közötti időszakban.


Az építőipar új kivitelezéseinek visszaesése a második negyedév során egyértelműen a magasépítési Aktivitás-Kezdés csökkenésére vezethető vissza. A magasépítéseken belül a lakás és nem lakás célú magasépítéseket egyaránt érintette a csökkenés, előbbi esetében 65, míg utóbbinál 42 százalékos zuhanás mérhető az Aktivitás-Kezdésben.

A társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés csökkenésében több tényező is szerepet játszhat. A kijárási korlátozás talán az egyik legérzékenyebben érinthette a lakáspiacot az építőipar különböző ágai közül, a vásárlók számára ugyanis fontos, hogy személyesen találkozzanak az értékesítőkkel, bejárhassák a helyszín, élőben lássák a projektet, amit a korlátozások meghiúsítottak. Így több fejlesztő is inkább halasztotta a projekt indítását.

Jelentős csapást mért a lakásberuházásokra a januártól 27 százalékosra emelkedő áfakulcs, a már év elején tapasztalható mérsékeltebb kereslet is a halasztás irányába fordíthatta a beruházókat. A csökkenés irányába hatott az is, hogy egyelőre ismeretlenek a rozsdaövezeti fejlesztések feltételeinek pontosabb részletei.


Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.