Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Koronavírusos megbetegedések az építőiparban továbbra sincsenek, ezek az év 19. hetében sem akadályozták a tervezői, kivitelezési, mérnöki, lebonyolítói munkát  A kijárási korlátozás vidéki feloldása még inkább szükségessé tette, hogy a vállalkozások odafigyeljenek az egészségügyi intézkedéseik betartására, a vidéki munkáknál megsokasodott a helyszíni bejárások iránti megrendelői igény - írja az összefoglalóban Koji László ÉVOSZ-elnök, aki szerint az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott.

A járványhelyzet ugyanakkor az épületépítéseknél, a lakásépítéseknél okoz határidőcsúszást, aminek az oka az egymásra épülő munkafolyamatok kisebb csoportokban való végeztetése, a nagy számú alvállalkozók munkaterületeinek fokozottabb elkülönítése, az import termékek hazai gyártmányokkal való kiváltásának időszükséglete.

Egyelőre 3-5 százalékos a visszaesés

Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1 - május 10. közötti teljesítménye 3 - 5 százalékkal maradhat el a 2019. év hasonló időszakában mérttől, míg az EU tagállamok összesített teljesítményét április végén 80-85 százalékra becsülte az Európai Építőipari Főszövetség (FIEC).

Megszűnt a "bespájzolás", az építőanyagok gyors készletezése, a belföldi anyaggyártók folyamatosan dolgoznak, de fuvarozási nehézségek továbbra is lassítják a beszállításokat. Az akadozó import árut a megrendelők egyetértésével a legtöbb helyen hazai gyártású termékekkel kiváltották.

Május elején is a legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének további csökkenése okozta.

Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél jelentősen csökkent az eljárások száma, az értékénél kisebb a csökkenés. Míg 2019. január 1. és május 6. között 1489 eljárás volt 509,8 milliárd forint  értékben, 2020. év hasonló időszakában mindösszesen 999 eljárást folytattak le az építési- beruházási közbeszerzések piacán 498,6 milliárd értékben a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint.

Nem hirdetnek eredményt

Egyre több olyan eljárásban az ajánlatkérő érdekkörében bekövetkezett változások miatt nem hirdetnek eredményt, ajánlatkéréseket vonnak vissza. A vállalkozói ajánlatadásoknak jelentős költségei vannak, amit ilyen esetekben indokolt lenne megtéríteni. E témában a Közbeszerzési Törvény szigorítását, a vállalkozói költségek megtérítését szorgalmazza az ÉVOSZ.

Országszerte nem indulnak a magánmegrendelők előkészített projektjei, aminek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 19. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május elején mintegy 18-20 százalékkal kisebb a rendelésállomány volumene. Továbbra is a mélyépítési alágazatban a legrosszabb a helyzet, ahol a rendelésállomány negyedével kevesebb, mint egy éve ilyenkor. Mind az állami, mind az önkormányzati, a lakosságé és az egyéb megrendelők elbizonytalanodtak.

Az építőipari rendelésállomány, a tevékenység összértéke nagyobb volumenű kormányzati és önkormányzati megrendelések nélkül zuhanásszerűen fog csökkenni - hangsúlyozza az ÉVOSZ elnöke. Az ITM javaslati csomagjában szereplő "előrehozott" beruházási csomag létesítménysoros közzétételére várnak a vállalkozások. Ahhoz, hogy az építőipar húzó ágazat maradhasson, minél előbb kellene ismertetni és közbeszerzési eljárásban ajánlatadásra kiírni az állami és önkormányzati létesítményeket.

Cégek pénz nélkül

A munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál növekvő nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Kérjük az elvégzett munkák gyorsabb leigazolását és az Államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket - fogalmazott Koji László ÉVOSZ-elnök.

Május első hetében tovább növekedett az építőiparon belüli álláskeresők száma. Hangsúlyozzuk, hogy egyelőre minden munkahelyét elvesztő kolléga más vállalkozásnál továbbra is munkát talál. Jelenleg a járványhelyzet előtti létszámot, mintegy 335 000 főt az építőipar tovább foglalkoztatja. A rendelésállomány csökkenésével elsőként a szaktudás nélküli segédmunkások, betanított munkások veszíthetik el a munkahelyüket.

Ezt hozta az gyenge forint

Az év elejétől 5-8 százalékos anyagár-emelkedést tapasztaltak az építőipari cégek, az utóbbi három hét során azonban a belföldi anyagok ára nem nőtt tovább. A forint gyengélkedés miatt viszont jelentősen drágultak az importtermékek, az ebből adódó plusz költségek továbbra sem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Az emiatt szükségessé váló szerződésmódosításoknál a vállalkozások számítanak a megrendelői pozitív hozzáállásra - írta az ÉVOSZ elnöke. A szövetség bízik benne, hogy elfogadják többszörösen benyújtott javaslatát, ami a beszerzés időpontjában fennálló árfolyamon történő elszámolást illeti. A megrendelők felé ugyanis központi iránymutatásra lenne szükség.

Az újlakás-építés piacát a visszatérő 27 százalékos áfa és járvány is sújtja, az április hónapban indított, kivitelezésbe vett új lakóingatlanok száma drasztikusan lecsökkent. A kistelepüléseken január 1-től igényelhető maximum 5 millió forintos áfavisszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja. Az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy szélesebb körben fennmarad az új építésű lakásoknál a kedvezményes 5 százalékos áfa alkalmazása, s ezt kérik a rozsdaövezeti lakásépítéseknél mielőbb bevezetni, valamint  valamint jogszabályban meghatározni a rozsdaövezet fogalmát. Ezeknél a projekteknél az ÉVOSZ  elsőbbségi ügyintézést, gyorsított eljárási rendet javasol.

Vannak pozitív hatások is

Május első hetében Koji szerint a járványhelyzet több pozitív hatása is megfogalmazhatóvá vált:

  • Javult a létesítmények megvalósításában résztvevők együttműködési készsége.
  • Erősödik a verseny, ami az áremelkedések ellen hat, helyenként csökkenő vállalási árakkal találkozunk.
  • Gyors ütemben halad az informatikai eszközök használata, szintet lép az építőipar digitalizációja.
  • A korábban külföldön dolgozó, most itthon munkát vállalók szakmunkások, mérnökök köre bővül.