Október 24-én volt utoljára olyan kevés új fertőzött, mint a most keddi adatok szerint: akkor 1830 esetet tártak fel a tesztek 24 óra alatt, most 1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19).

Viszont majdnem háromszor annyian haltak meg egy nap alatt, mint közel két hónapja, kedden 107 új áldozatról számoltak be a koronavírus.gov.hu tájékoztatási oldalon. Hétfőn még kétszer ennyi fertőzöttről számoltak be.

Ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.

Jelenleg 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen.

A hivatalos közlés szerint csupán 10 903 új tesztet végeztek el egyetlen nap alatt, ennek 17,36 százaléka lett pozitív. Ez még mindig a több mint háromszorosa az Egészségügyi Világszervezet 5 százalékos küszöbértékének, amely alatt a járvány kontrolláltnak minősült, és csaknem másfélszerese a 12 százalékos türelmi határnak, ami alatt az egészségügyi ellátórendszer még kezelni képes a vírus terjedését.

 

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz - áll a figyelmeztetés az oldalon. A jelenlegi szabályok szerint az éttermek, vendéglátóhelyek zárva vannak, csak elvitelre és kiszállításra készíthetnek ételeket, valamint kötelező a maszkiveselés a közterületeken, továbbá este 8 és hajnali 5 között tilos az utcán tartózkodni külön engedély nélkül.