Koronavírus: ezt tette a járvány az amerikai lakáspiaccal

Az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júniusban, ami részben az alacsony jelzálogkamat következménye, de szerepet játszik az is, hogy a koronavírus-járványtól tartva megindult a városlakók kiköltözése.
Szepesi Anita, 2020. július 24. péntek, 21:37
Fotó: Getty Images

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy májushoz képest 13,8 százalékkal nőtt az új családi házak értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 776 ezerre nőtt a májusi 682 ezerről.

Elemzők szerényebb, 4 százalékos növekedést vártak a májusban mért 19,4 százalékos bővülés után az MTI szerint.

Az új családi házak átlagára 329 ezer 200 dollár volt, 5,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A hónap elején a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata közel 50 éve először 3 százalék alá csökkent.

Elemzők szerint tovább nőhet a kereslet az új családi házak iránt, mivel egyelőre nem várható a jelzálogkamatok emelkedése és a koronavírus-járványtól való félelem újabb városi lakókat késztet arra, hogy kikötözzenek kevésbé sűrűn lakott, kisebb településekre.

A nyers adatok szerint 2018-ban 617 ezer, 2019-ben pedig 683 ezer új családi házat értékesítettek az Egyesült Államokban. A mediánár 326 ezer 400 dollárról 321 ezer 500 dollárra csökkent 2019-ben.

Bár az új családi házak értékesítése a lakáspiaci eladások nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK