Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre nem okozott jelentős nehézséget az építőipar számára a járványhelyzet, a szektor januári és a februári teljesítménye is magas szinten volt, a várakozásoknak megfelelően alakult. Budapesten és agglomerációs övezetében koncentrálódik a végzett munka mintegy 35 százaléka, ezért ennek a térségnek a figyelése, elemzése különösen fontos - írja legfrissebb összefoglalójában az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az építőanyagok, szerelvények közül az olasz relációból jövő import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniteráruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket.

Visszaesett a mérnöki teljesítmény

Az új projektek előkészítésénél mutatkoznak nehézségek, az előkészítések egyes tervezési-egyeztetési részei leálltak. Akadoznak az otthoni mérnöki munkavégzés és ajánlatkérői/megrendelői home office kapcsolatok. A mérnöki otthoni munkavégzés teljesítménye a korábbiakhoz képest visszaesett. Jó hír ugyanakkor, hogy a kialakult helyzet számos helyen ( tervezés, termelés irányítás, logisztika ) kikényszeríti az építési ágazat digitalizált munkavégzését.

A közepes és nagyvállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében, a mikró- és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók nagy többsége azonban sodródik az eseményekkel. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés. Ágazati szinten előtérbe került a felelősségteljes munkaegészségügy.

A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban, a fizikai állomány kisebb csoportokban való foglalkoztatására.

Nincsenek felkészülve az online kereskedelemre

Az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes. A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Az egymásra épülő folyamatok gyors vírusterjedést okozhatnak. Ebben a szakmában nem működik a home office a termelésben és az építőanyag kereskedés java része nincs felkészülve az online kereskedésre. A kontakt kapcsolatok nagy száma a jellemző.

A munkába járás korlátozásának, illetve egy-egy beteg diagnosztizálásának tömeges létszámkiesés a következménye az építésgazdaság területén. A vállalkozások termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására számítanak az ÉVOSZ szerint.

Nincs vészhelyzeti stratégia

Mindez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni. Az ágazatban összességében a vállalkozások önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak még rövidebb. A mikró- és kisvállalkozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni - figyelmeztet a szakszövetség.

Az építőiparban 1- 2 hónap teljesítéscsökkenést, termeléskiesést éven belül nem lehet behozni. A koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek.

Jelenleg érzékelhető az új szerződés kötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.

A vállalkozói szerződésekhez képest kialakuló új helyzetből adódó nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell hogy viseljék. A megrendelések 60 százalékát 2020-ban az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben szerződés módosításokra lesz szükség.

Ellehetetlenülhet az építőipar

A járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedésekre külön felhívja a figyelmet az ÉVOSZ, miután a munkábajárás országon belüli esetleges területi korlátozása számos helyen ellehetetlenítené az építőipart. Különösen igaz ez Budapest és agglomerációs övezetében, hiszen ebben a régióban jelentős vidéki építőipari kapacitás dolgozik, napi - heti ingázással biztosítva a szükséges munkaerőt.

A szövetség szerint jogi iránymutatást várnak a vállalkozások, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, a minimumok megfogalmazását és elrendelését a teendőkre, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát.

Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, javasolják ennek járulékos közterheit elengedni.