Hamarosan csak megfelelő szakmai tudás birtokában láthatók majd el a közös képviselői feladatok, miután 2023-ban szigorú törvényi kötelezettségek lépnek hatályba – figyelmeztetetett az MTI-nek küldött közleményében a BKIK. 

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által engedélyezett közös képviselői képzésen a társasházak üzemeltetéséhez szükséges általános, jogi, műszaki és gazdasági ismereteket lehet elsajátítani.

Magyarországon a mintegy 4,4 millió a lakásból megközelítően 1,5 millió olyan társasházakban található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűléseken megválasztott közös képviselők vagy társasházkezelők irányítják, gyakran sok tízmillió forintos költségvetésről gondoskodnak. A tulajdonosi közgyűlésen megválasztott közös képviselők jelentős része ugyanakkor szakirányú végzettség és megfelelő tudás nélkül dolgozik. A változó jogi környezet és a törvényi kötelezettségek miatt a jövőben csak kellő szakmai tudással lesznek képesek ellátni ezeket a feladataikat - írták.

BKIK által szervezett 40 órás képzést november 16. és december 16. között tartják, jelentkezni rá november 11-éig lehet.