Nagy változás jön a társasházakban - bajba kerülhetnek a kókler képviselők (frissítve)

Jövőre lép életbe az a törvénymódosítás, amely szerint a közös képviselő a jövőben a saját vagyonával felel a hibáiért, a mulasztások miatt pedig akár 5 millió forint pénzbírásra is büntethetik. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azoknak, akik mindenfajta szakmai előképzettség nélkül vágtak bele ilyen munkába, új képzéssel segítene. A társasházkezelők szervezete később azt közölte lapunkkal, hogy még nincs bírságolás, erről még nem jelent meg végrehajtási rendelet
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 24. kedd, 17:35
Fotó: Stocksnap

A 4,4 millió magyar lakásból 1,5 millió olyan társasház van, amelynek feladatait, közös képviselő látja el. A közös képviselők jelentős része eddig szakirányú végzettség nélkül, egyéb munkája mellett is elláthatott ilyen feladatot, a hiányos tudás pedig sok esetben okozott vitás, akár botrányos helyzeteket a lakóközösségekben.

A 2003-as társasházi törvény (THT) jövőre életbe lépő módosítása azonban ennek vélhetően véget vet, miután a közös képviselő saját vagyonával felel majd a hibáiért, a mulasztások miatt a törvényességi felügyelet akár 5 millió forint pénzbírsággal is sújthatja - hívja fel a figyelmet a BKIK közleményében. Ráadásul az átláthatóság érdekében a törvény előírja azt is, hogy 2020-tól minden közös képviselőnek kötelező lesz regisztrálnia magát, azaz a társasházak tulajdoni törzslapjaira fel kell vezetni a közös képviselő, a házkezelő vagy az intézőbizottsági elnök nevét, személyes adatait és pontos elérhetőségét. Ezzel együtt kötelessége lesz a számviteli szabályok szerint elkészített beszámoló május 31-ig történő benyújtása is.

Mivel a THT módosításának célja nem az, hogy elrettentse a gyakorló közös képviselőket a feladattól, hanem hogy a lakóközösségek biztonságban érezzék magukat azáltal, hogy megfelelő szakmai tudással rendelkezőkre bízzák a ház pénzügyeit, a kamara szükségesnek látta, hogy segítse a közös képviselőknek megszerezni ezt a szakmai tudást - mondta a témában rendezett sajtótájékoztatón kedden Sztranyák József, a BKIK alelnöke. A kamara ezért elindítja a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által elsőként engedélyezett, a közös képviselők szakmai felkészítését segítő közösképviselő-képzését - tette hozzá Sztranyák.

A BKIK alelnöke ugyanakkor úgy látja, hogy a törvény szigorítása időszerű volt, hiszen a közös képviselők szakmai felkészültségének hiányából rengeteg konfliktus és kár keletkezett már.

Az októberben induló 40 órás programot úgy alakították ki, hogy a résztvevők munkájuk mellett is el tudják végezni a képzést: 8 héten át, hetente egyszer 5 órában zajlik az oktatás.

A képzést elsősorban olyan közös képviselőknek ajánlja BKIK, akik nem rendelkeznek OKJ-s társasházkezelői képzettséggel. A 40 óra során a társasházak tisztségviselőire vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítéséhez szükséges társasházi ismereteket tanítják meg - mondta Gáspár Péter, a BKIK XXIII-as Ingatlanforgalmazás-, Hasznosítás és Vagyonkezelési osztály oktatási főtanácsadója.

A képzés résztvevői a társasházak jogszabályi hátteréről, az ingatlan nyilvántartási rendszerekről, valamint épületgépészeti, tűzvédelmi előírásokról és a lakóközösségi kapcsolatok fejlesztéséről is hasznos információkat szerezhetnek. A sikeresen vizsgázó résztvevők a BKIK által nyilvántartott tanúsítványt kapnak. Az első önköltséges kurzus október 11-én indul, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni a BKIK-ban.

TTOE: még nincs végrehajtási rendelet, még nincs bírság
A Napi.hu oldalán megjelent hír, amely szerint jövőre a közös képviselők saját vagyonukkal felelnek az általuk elkövetett hibákért és esetleg 5 millió forintos bírságot is kaphatnak nem felel meg a valóságnak. A tényleges jogszabály módosítás - egyenlőre - csak annyit tartalmaz, hogy minden közös képviselőnek regisztráltatnia kell magát az ingatlannyilvántartási hatóságnál és az adataikat a társasház törzslapján fel fogják tüntetni.  Aki ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget 2020. május 1-ig, azt a tisztségéből fel kell menteni, vagyis a jövőben nem láthatja el a közös képviselői feladatokat. A jogszabályi rendelkezésre azonban még nem jelent meg a végrehajtási rendelet, így egyéb részletszabályok nem ismertek, de az biztos, hogy vagyoni felelősségről és a bírságolásról még nem jelent meg semmilyen formában jogszabály - közölte lapunkkal Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.09.26 16:34

@Sorathul: Okos cégvezető esetén a szándékosság soha nem bizonyítható, minden sokmilliós kár csupán a véletlenek szerencsétlen összjátéka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2019.09.26 15:40

A kormány tagoknak és az Országgyűlési képviselőkre is vonatkozzon már valami ilyesmi. Ha kárt okoznak fizessenek, valami minimum szakképzettség is kéne nekik, hogy tovább lépjünk a mindig a piros gombot nyomd szinttől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.09.25 15:01

@Mekelekke: 2014. márciusa óta már a cég ügyvezetője is saját vagyonával felel döntései következményeiért.
?a vezető tisztségviselőkkel szemben támasztott szigorúbb elvárásokra tekintettel a törvény egyetemleges felelősséget ír elő, azaz a károsult a vezető tisztségviselővel és a jogi személlyel szemben is jogosult igényt érvényesíteni.?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.09.25 14:54

@Mekelekke:
Nem teljesen igaz.
Ha bizonyítható, hogy a károkozás szándékos, teljes vagyonával felel harmadik félnek okozott kárért az ügyvezető. Cégen belüli kárért úgyszintén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.09.25 14:39

Egy KFT csupán a vagyona erejéig (pl 3 millió ft-ig) felelős a tetteiért, tehát ez a szabály a kicsiket megrémíti, a nagyokat pedig harsány röhögésre készteti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html