Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 1,3 százalékkal nőtt, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, októberben 11,8 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. A növekedés az épületeken végzett munkák bővülésének köszönhető - látszik a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Szeptemberhez képest 1,3 százalékos volt a bővülés.

2020 októberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,0, az egyéb építmények építésében 36,4, a speciális szaképítésben 3,2 százalékkal esett vissza a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 17,3 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,5 százalékkal.
  • Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10,0 százalékkal elmaradt a 2019. október végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 25,0 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 23,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

2020 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés 11,7 százalékkal mérséklődött.