Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentése szerint tavaly decemberben az építőipari termelés a nyers adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 4 százalékos növekedés után. Az előző hónaphoz viszonyítva május óta először csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, 3,1 százalékkal, de 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Megakadt a gépezet

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte: a tavalyi év utolsó hónapjában az építőipar még kissé tudott szépíteni az éves teljesítményén a korábbi hónapokhoz képest, novemberhez mérve viszont kisebb megakadás látszik. A korábbi hónapok felfutása jelentős volt, így az építőipar utolsó negyedéves összesített javuló teljesítménye a jó hír, mivel az iparág így pozitív, megtámasztó szerepet játszhatott a tavalyi utolsó negyedéves GDP-ben.

Összességében az iparág kilátásai láthatóan kedvezőbbek, mint a tavalyi év közepén a karantén bevezetését követően. A várakozások és a piaci szereplők véleménye alapján az idei harmadik negyedév vége felé akár helyre is állhat a korábban látott építőipari konjunktúra, ám ebben szerepet játszik a kormányzati korlátozások mértéke, ami továbbra is jelentős bizonytalansági faktor.

A bizonytalanságok közepette reális forgatókönyv lehet akár egy látható keresletcsökkenés, bár a lakáshitel kihelyezések és a megrendelések sem mutatnak visszaesést. Elsősorban a külföldi befektetői kereslet csökkent jelentősen a hazai ingatlanpiacon, mind a lakó, mind az üzleti ingatlanok esetében, ami viszont visszafoghatja az áremelkedés ütemét. A vásárlóerő esetleges csökkenésével a Takarékbank szakértője szembe állította a januárban indult 3 millió forintos kormányzati támogatási programot, az új lakásokra visszavezetett 5 százalékos áfát, és azt, hogy az illetékmentesség is érdemi segítséget jelent.

Az építőipar már ki is lábalt a gödörből?

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint az építőipar kilábalt az évközi visszaesésből, hiszen a decemberi adat a novemberinél kedvezőtlenebb ugyan, viszont az azt megelőző hónapokénál kedvezőbb. Az építőipar hozzájárulása a GDP növekedéséhez a negyedik negyedévben összességében negatív volt, de a visszaesés az átlagosnál kisebb lehetett.

Érdekesség, hogy az épületek és az egyéb építmények építése teljesen eltérően alakult, amiből a rendelésállomány fontosságára lehet következtetni, hiszen a munkaerőpiac közös és az időjárás is azonos volt a két szegmens esetében - jegyezte meg az elemző.

Az ágazat rendelésállománya decemberben növekedést mutatott, ami biztató kilátás a 2021-es évre. Az állami források, a lakásépítési, illetve lakásfelújítási támogatások, valamint az új uniós költségvetési ciklus és a közös uniós hitelfelvétel forrásai egyaránt növelhetik az építőipari keresletet. Ez azonban veszélyt is rejt magában, miszerint a magas kereslet nemcsak magas teljesítményben, hanem az árak emelkedésében is lecsapódhat majd.

Növekedés jöhet a szektorban

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a statisztikai jelentést kommentálva azt emelte ki, hogy az építőipar rendelésállománya jelentős, ezért növekedés várható a szektorban.

A tavalyi teljesítmény csökkenése várható volt, de az is látható, hogy az évet mérsékelt visszaeséssel zárta az ágazat. Különösen annak fényében kedvező az eredmény, hogy a múlt évben a részben uniós forrásból finanszírozott fejlesztések jóval kisebb szerepet kaptak, mint a korábbi években - jegyezte meg.

Az építőipar jövőbeni teljesítményét meghatározó rendelésállomány kedvezőnek tűnik. Az állami lakásprogram bővítése, és elsősorban a kedvezményes lakásépítési áfa bevezetése miatt az épületépítés alágazat főszerepet kap.

Bár az egyéb építményeknél a szerződésállomány december végén még elmaradt az egy évvel korábbitól, az új szerződések volumene szeptember óta fokozatosan növekszik és várhatóan az uniós projektek beindulásával ez a lendület kitarthat 2021-ben is. Emiatt valószínűsíthető, hogy ez az alágazat az év második felében az épület- és lakásépítésekhez hasonlóan hozzájárul a szektor bővüléséhez" - fogalmazott a K&H szakértője. Németh Dávid szerint a mostani kilátások alapján jó esély van arra, hogy az építőipar az idén ledolgozza a tavalyi hátrányt.