Hetek alatt 10 százalékot esett a magyar ingatlanok ára a külföldi vásárlók számára, akik az eurójukat váltják forintra – áll az ingatlan.com elemzésében. Az érdeklődők száma ennek megfelelően megugrott, júniusban 30 százalékkal több külföldi látogatta az ingatlan.com-ot, mint májusban.

Ez nem csoda, kedden már megközelítette a 406 forintot is az euró-forint árfolyam, ez pedig jelentős csökkenést jelent az eurós készpénzes vevők számára. Február közepén egy euró még 350-360 forintba került, május közepén is 380 alatti volt az árfolyam.

Tavaly még mindössze az eladó lakások mindössze fél százalékánál tüntették fel az árat euróban, idén ez az arány már másfél százalékra tehető. Jellemzően a Balaton környékén lévő ingatlanoknál adják meg az eurós árat, és Budapesten, valamint a nyugati határ menti megyékben is egyre jellemzőbb, hogy így hirdetnek. A Somogy megyei ingatlanoknál 2,1 százalékos az eurós hirdetések aránya, pedig tavaly még bőven 1 százalék alatt volt, Budapesten 1,6 százalékra nőtt 0,4 százalékról.

„A klasszikus költözők, a meglévő lakásukból másikba tartó eladók és vevők forintban számolnak. Az euró a befektetők egy részének és a külföldi tulajdonosoknak fontos: emiatt az átlagosnál jóval nagyobb értékű ingatlanok, villák, nagy alapterületű belvárosi lakások esetében jellemző az eurós vételár” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.