A kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum bővítési tervét, és úgy határozott a bővítés szükségességével egyetértve, hogy az ne a térszint alatt, hanem egy tágabb, a fővárosi kulturális intézményrendszer legfontosabb elemeit áttekintő, és azt újragondoló fejlesztés keretében  a térszint felett valósuljon meg - mondta Szőcs Géza.

Az Andrássy-negyedként elnevezett tervezett fejlesztés a Műcsarnoktól az Ajtósi Dürer sorig terjeszkedő területen valósulhat meg, ahova a Szépművészeti leendő új épületei mellett további múzeumokat és kulturális intézményeket költöztethetnek 10 éves távlatban.
 
Hogy milyen épületek kerülhetnek ide, azt az év végig kidolgozandó kulturális koncepció hivatott  meghatározni, melynek az elkészítésére, valamint a kapcsolódó tervezési és engedélyezési eljárásokra a fedezetet éppen a Szépművészeti bővítésére szánt 3,3 milliárdos uniós forrás biztosítaná. Mivel ennek elköltésénél csak arra kell figyelni, hogy a beruházás a régió határain belül maradjon és kulturális célokat szolgáljon, valamint 2013 -ig legyen elköltve, így uniós jóváhagyásra nincs szükség a módosításhoz.

Az Andrássy-negyed megvalósításánál a további, remélt uniós források mellett jelentős szerepet kaphatnak az ide költöző múzumok által szbadon hagyott, százmilliárdokat érő belvárosi és várbeli épületek.

Az új koncepciót Baán László, a Szépművészeti főigazgatója örömmel üdvözölte, mert véleménye szerint az hosszabb távon nagyobb lehetőségekkel kecsegteti a múzeumot, mint a  térszin alatti bővítés. Ugyanakkor az is kiderült, hogy véglegesen nincs elvetve a koncepció, így akár az Andrássy-negyed megvalósítása kapcsán is sor kerülhet a megépítésére.