Lassulásról érkezett hír érkezett Kínából

Lassult az új lakások árának emelkedése Kínában novemberben havi összevetésben, különösen a kisebb városokban mérséklődött az áremelkedés.
Domokos László, 2018. december 16. vasárnap, 13:58
Fotó: Pexels

Kínában novemberben már 43. hónapja drágultak az új lakások annak ellenére, hogy a beruházások visszaestek, az ország gazdasági növekedése lelassult és a kormány is több intézkedést hozott annak érdekében, hogy visszafogja az ágazat bővülését.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) azt közölte, hogy a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 0,9 százalékkal nőtt novemberben októberhez képest, amikor nagyobb, 1 százalékos áremelkedést regisztráltak - írta az MTI.

Éves összevetésben a lakásárak novemberi növekedése 9,3 százalékra gyorsult az októberi 8,6 százalékról.

Novemberben a vizsgált 70 városból 63-ban jegyeztek fel havi szintű drágulást, októberben a szám 65 volt. Az utóbbi pár évben ugrásszerűen emelkedtek a lakásárak Kínában. A spekuláció megfékezésének érdekében a helyi kormányzatok szigorították a lakásvásárlás feltételeit és emelték a jelzáloghitel felvételéhez szükséges minimális önerő arányát, ennek köszönhetően a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi év második felében elkezdett lassulni.

HOZZÁSZÓLÁSOK