Érkezik a fordulat a budapesti lakáspiacon

Az idei első fél évben kevesebb mint háromezer új lakás talált gazdára Budapesten - negyedével kevesebb, mint egy évvel korábban -, és bár a pillanatnyi visszaesés még kiegyenlítődhet, az már biztosnak látszik, hogy véget ért az elmúlt évek dinamikus növekedése - írja az MTI a Magyar Hírlap cikke nyomán.
Szász Péter, 2019. július 19. péntek, 07:17
Fotó: Pixabay

Az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás-értéktérképe szerint jelenleg még 7200, különböző megvalósulási fázisban lévő új lakásból lehet válogatni - írja az újság. A legtöbb, 1500 lakás a XIII. kerületben, míg 1300 lakás a XI. kerületben érhető el. A másik véglet a XXIII. kerület, ahol mindössze egy tucat új lakás vár vevőre.

Az idei, nagyjából 12 ezer 700 átadás csúcsot dönthet, jövőre viszont már a felére eshet vissza az újlakás-átadások száma. Az építési költségek megugrása, illetve a 2020-tól ismét 27 százalékos újlakás-áfa miatt további árnövekedésre kell számítani a piacon. 2021-es átadással jelenleg nagyjából 880 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet bevezetőárú lakást venni Budapesten.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.07.19 11:53

csupán a befektetési célú vásárlások , illetve az airbnbzés miatt nőtt a lakások ára, azonban most, hogy 5 évre 27,34 % netto kamatot kínáló szuperbiztonságos állampapírokba is lehet fektetni , ami ugye 5,4% / év átlagos netto hozam , senki sem olyan marha , hogy rizikós és macerás lakásba fektessen, ahol bajlódhat a nemfizető és mindent tönkretevő, gyerekkel ráadásul kidobhatatlan bérlőkkel , vagy takarítsa a szart a bulizós airbnbs társaságok után, meg hajnalban várja őket a kulccsal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html