Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fordulatot hoztak a nyári hónapok a budapesti lakáspiacra, a portál elemzése szerint ez alatt az idő alatt átlagosan 14 százalékkal csökkent éves összevetésben a használt lakások iránti kereslet.

Ez részben a befektetési célú vásárlók távolmaradásával magyarázható, a visszaesés ugyanis egybeesik a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír indulásával, amely lényegében kockázatmentesen biztosít hasonló hozamot, mint egy budapesti lakás kiadása - mondta Balogh László, a portál vezető szakértője.

A három nyári hónap alatt voltak olyan időszakok, amikor 20 százaléknál is nagyobb volt a keresletcsökkenés az előző évhez képest. A szakember szerint emiatt a budapesti használt lakások piacon az eladások száma is visszaeshet, méréseik alakulása szoros összefüggést mutat a budapesti adásvételek számával. Balogh szerint a fordulat jelentősen mérsékelheti a budapesti használt lakások piacán ötödik éve tartó dinamikus áremelkedést.

Ugyanakkor az új fővárosi lakásoknál fokozódott a kereslet. Június és augusztus vége között 9 százalékkal több volt az érdeklődő, mint egy évvel korábban. Balogh szerint sokan még az év végi áfaemelkedés előtt szeretnének új lakást venni, bár vannak olyan fejlesztések, amelyeknél még nem lesznek drágábbak a lakások 2020-tól. Ráadásul a tervezőasztal mellől vásárlók 10-20 százalékkal olcsóbban kaphatják meg a lakásokat mintha kész állapotban vennék meg őket 1-2 évvel később.

Vidéken nem csökkent tavalyhoz képest a használt lakások iránti kereslet. A fővároson kívüli lakáspiac élénkülésében komoly szerepe a nagyvárosok munkahelyteremtő beruházásainak, illetve vidéken a lakásvásárlók jóval hatékonyabban tudják kihasználni a folyamatosan bővülő állami támogatásokat is az elemzés szerint.