A nyílt közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Jász utca 72. szám alatti telek területe 1258 négyzetméter, ebből 665 négyzetmétert foglal el az épület , amelynek a teljes szintterülete 4308 négyzetméter. A homlokzat 60 százalékán 24 centiméter vastag lesz a hőszigetelés, a maradékon csak 16 centiméter. A mélygarázs területe 861 négyzetméter, ebben 35 autónak jut hely.
A két nyertes céggek augusztus 13-án kötött szerződést az önkormányzat. Indult még a tenderen a szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. is.

Nem ez az első,az önkormányzat beruházásában épülő passzívház Angyalföldön. A Napi.hu is megírta, hogy 2014-ben 2,3 milliárd forintból egy 100 lakásos passzívház épült a Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és a Fáy utca által határolt tömbben. Az épületet hőszivattyús fűtéssel, gépi szellőztetéssel látták el.

A passzívházakat minősítő német Darmstadt Passivhaus Institu" egyik kritériuma, hogy az épület éves fajlagos fűtési energiaigény kisebb legyen, mint 15 kWh/m2év. Ez nagyságrendileg annyi fűtési energiafelhasználást jelent egy 50 négyzetméteres lakásban, mintha egy hajszárítót, vagy porszívót két óráig üzemeltetnénk naponta. A lakók éves fűtésszámlája nem haladja majd meg a 15 ezer forintot. Ez 15-20-szor kevesebb, mint egy hazai, átlagos épületben.

A Kartács utcában pedig egy 23 bérlakásos passzívház készült el 2018-ban, 961 millió forintból. Az ötemeletes épület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás, de mindegyik lakás alapterülete meghaladja a 35 négyzetmétert, az átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Ezt az épületet is hőszivattyúval fűtik.