Varsói és krakkói projektjei, valamint a tavaly ősszel bejelentett, Gdansk és Sopot városát érintő fejlesztési tervei mellett - a koronavírus-járványhelyzet enyhülését követően - az elsők között indít el új lakóingatlan-beruházást Lengyelországban a Cordia. Mindezt azután, hogy a közelmúltban megvásárolta a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA ingatlanfejlesztő társaság részvényeinek közel 93 százalékát - közölte a vállalat.

Gdanskban a város legnépszerűbb zöldterületének számító Ja¶kowa Dolina park közelében megvalósuló beruházás keretében 7 villaépületben összesen több mint 200 lakás készül el, az ingatlanok előértékesítése meg is kezdődött. A Villa Ja¶kowa Dolina két ütemben felépítendő, szellősen elrendezett, három- ill. négyszintes lakóházait egy 4,5 ezer négyzetméteres kert öleli majd körül. Az építési munkálatok várhatóan 2022 második negyedében fejeződnek be.

Villa Jaskowa Dolina/Cordia

Poznanban épülhet a következő Corvin sétány

Ezen túl a Cordia az 5. legnagyobb lengyel város, Poznan belvárosában egy teljes városrész-rehabilitációs fejlesztést is előkészít. Ezen a több mint 21 ezer négyzetméteres telken korábban a Lengyelország-szerte ismert, régóta bezárt Modena ruhagyár működött. A városnegyed-megújítási munkák első fázisa jövőre indulhat el és 2023-ban fejeződhet be.

Hosszú ideje kerestünk Poznanban megfelelő telket, és végül olyan helyet sikerült találnunk, amely túl is teljesíti elvárásainkat. A projekt sokkal több lesz, mint egy egyszerű lakóépület-fejlesztés, hiszen az egész, a város központjában fekvő, volt ipari negyed megújításáról van szó. Nagyon örülünk annak, hogy a többszörös nemzetközi díjnyertes budapesti Corvin sétány kialakításához hasonló fejlesztést valósíthatunk meg Lengyelországban is - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A több fázisból álló projektet a műemlékvédelmi hivatallal, a helyi hatóságokkal és társadalmi szervezetekkel szorosan együttműködve valósítjuk meg azért, hogy megőrizzük a terület történelmi jellegzetességeit.

Nem a poznani az egyetlen komplex városrész-fejlesztési terv a Cordia lengyelországi portfóliójában. A vállalat a Polnord felvásárlása révén ugyanis - számos telek és fejlesztés mellett - hozzájutott a varsói Wilania, Wiktoria, Wioletta lakópark-projektekhez is: az előkészítés alatt álló beruházás keretében összesen mintegy 300 lakás épülhet fel.

Cél a lengyel top 10

A Cordia - részben a Polnord révén - immár öt lengyel nagyvárosban van jelen, Lengyelországban eddig több mint ezer lakást adott át, hamarosan pedig további mintegy 1400 otthon építését tervezi elindítani. Középtávú céljuk a rendkívül erős helyi versenytársak között a 10 legnagyobb szereplő közé tartozni évi 1500-2000 lakás átadásával. Ennek része az is, hogy a vállalat Varsóban építi fel története legmagasabb lakóházát, a 164 otthonból álló, 54,5 méter magas, 18 szintes Horyzont Pragát.

Azért is kiemelkedően fontos a Cordia számára a lengyel piac, mert az már a 2008-2009-es válság során is bizonyította stabilitását és most is viszonylag erős pozícióban érte a koronavírus-járvány nyomán bekövetkező krízis. Az első negyedévben a lengyelországi újlakáseladások éves szinten 14 százalékkal nőttek, elemzők szerint az idénre várt globális visszaesés más uniós tagállamokhoz képest kevésbé sújthatja a lengyel gazdaságot, májusban pedig már javulásba kezdett mind a fogyasztói, mind pedig az üzleti bizalmi index -  fogalmazott Földi Tibor.

A Cordia Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, mely számos lezárt és folyamatban lévő projekttel rendelkezik mind hazánkban, mind a régió további országaiban (Románia, Lengyelország), Spanyolországban pedig két pilotprojekttel van jelen.