Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az első három negyedévében az újlakás-eladások száma 18, a használtaké 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévre jellemző jelentős visszaesés a harmadik negyedévben nem folytatódott - állapítja meg a KSH most publikált Lakásárindex elemzése.

A használtlakás-piacon a falusi csok által támogatott településeken nem volt forgalomcsökkenés. A 2019-ig tartó lendületes áremelkedés lassult, a használt lakások első három negyedévi  árszintje 2,4, az újaké 6,2 százalékkal haladta meg a 2019. évit.

A lakáspiaci forgalom visszaesése elsősorban a második negyedévre volt jellemző. Folytatódott a főváros lakáspiaci súlyának csökkenése, a vizsgált időszakban már csak az eladások 18 százaléka jött létre Budapesten.

A koronavírus-járványnak második negyedévre eső hulláma alatt a használtlakás-piacon a lakásárak az előző negyedévinél átmenetileg alacsonyabbak lettek, majd a harmadik negyedévben ismét emelkedni kezdtek. Mindezek hatására a harmadik negyedévben a használtlakás-árindex mindössze 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos negyedévi értéket.

Budapesten a megelőző évihez hasonlóan alakult a tranzakciók száma. Egy új lakás átlagosan 41,4 millió forintba, 1 négyzetméter 767 ezer forintba került, ez rendre 10, illetve 12 százalékkal haladta meg a 2019. évit. A legtöbb új lakást értékesítő XI. kerületben 882 ezer, az ezt követő XIII. kerületben 723 ezer forint volt a lakások fajlagos ára.

A megyeszékhelyeken adták el az új lakások közel egyharmadát, átlagosan 448 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Kecskeméten 476 ezer, Szombathelyen 424 ezer, Debrecenben 528 ezer forintba került a lakások négyzetmétere.

A Balaton környéki települések árszintje meghaladta a nagyobb vidéki városokét: négyzetméterenként 619 ezer forint volt az új lakások ára, Siófokon pedig 627 ezer forintba került.

A piacra kerülő lakások energiatanúsítvány-adatainak összesítése alapján megállapítható, hogy az eladó használt lakások energetikai színvonala az elmúlt évek korszerűsítései ellenére meglehetősen kedvezőtlen. E lakások energiaigénye még mindig többszörösen meghaladja az új lakások fogyasztását.

A részletes elemzést itt olvashatja.