Pusztít a régiós lakásborzalom

Lengyelországban is elszállt a lakások ára, miközben a szociális bérlakásokra esetenként 18 évet kell várni.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 6. csütörtök, 14:32
Fotó: Shutterstock

Dacára annak, hogy számos jel arra mutat, hogy a lakások árának növekedési trendje megfordul, Lengyelországban 10 év óta a legdrágábbak a lakások. A tengerparti Gdanskban egy év alatt 12,5 százalékkal, Lódzban és Wroclawban több mint 10 százalékkal emelkedtek az árak - derült ki a Home Broker és Open Finance elemzéséből, amelyet Rzeczpospolita idézett.

A fővárosban egy négyzetéterért 2011 februárjában kellett annyit fizetni, mint most, Wroclawban 2008-ban. Ennek ellenére a statisztikai hivatal adatai szerint egy év alatt a fejlesztők 101,1 ezer lakást értékesítettek, azaz éves szinten 21,8 százalékkal többet adtak el, mint tavaly.

A fékezi a piac bővülését, hogy az utóbbi időben az építőiparban is megjelentek a már-már elfelejtett körbetartozások.

Az áremelkedés miatt nő az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt. Annál is inkább, mert jelenleg 20 százalékos a kamatuk, de nem zárható ki, hogy a bankrendszer pénzügyi stabilitásáért felelős Pénzügy Politikai Tanács akár havi 30-40 százalékra emeli ezt.

Ugyanakkor szociális lakások nehezen érhetők el. Országszerte átlagosan nagyjából 8-10 évet kell rájuk várni, de van olyan vajdaság, ahol a várakozási idő elérheti akár a 18 évet is.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK