A lakás vételárának alapja az az összeg lesz, amit a Nemzeti Eszközkezelő annak idején fizetett érte, de azt csökkenteni kell a kifizetett lakbérrel.

Aki egyösszegben fizeti ki a vételárat, az a lakás helyétől függően kap kedvezményt. Ennek mértéke, ha a lakás

  • Budapest vagy megyei jogú város területén helyezkedik el: 15 százalék;
  • Budapest agglomerációs területén helyezkedik el: 15 százalék;
  • vidéki város területén helyezkedik el: 25 százalék;
  • egyéb település területén helyezkedik el: 35 százalék.

A szerződésben, a megkötést követő 5 évig terjedő időszakra - a kedvezmény mértékének megfelelő összeg erejéig - az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

Aki részletre tudja csak megvásárolni a lakást, annak a futamidőt és a havi részletet a Nemzeti Eszközkezelő határozza meg. A havi törlesztőrészlet alapja az addig fizetett lakbér, a futamidő pedig legfeljebb 360 hónap (30 év) lehet. Ebben az esetben a vételár teljes összege erejéig az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A rendelet részletesen szabályozza - a vásárlás mellett - a Nemzeti Eszközkezelő által szedhető lakbért is. Ennek az egy naptári hónapra számított mértéke - a lakásbérleti szerződés megkötésének évében - a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi érték 1,5 százalékának egytizenketted része. Ez minden év március első napján, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett - előző évi - éves átlagos fogyasztói árindex mértékével növekszik.