Az épületek tűzbiztonsága a kivitelezés és a lakberendezés során használt műanyagok fokozatos térnyerése miatt folyamatosan csökken. Amíg az '50-es években 15 perc is eltelt addig, amíg a teljes lakás és maga az épület lángra kapott, addig napjainkban ez az idő már kevesebb, mint 3 perc. Ez drámaian lerövidíti az esélyt az érdemi beavatkozásra és az oltásra!

A tűzoltók évente 2,5 millió tűzesetet regisztrálnak Európában. Ennek kétszeresére, mintegy 5 millió főre tehető azok száma, akik a tűzben égési sérülést szenvednek, 25 ezerre pedig a halálos áldozatok száma, akik közül minden harmadik gyermek. Magyarországon évente közel 32 ezer tűzesethez hívják a tűzoltókat, amelyek negyede, mintegy 7400-7500 eset lakástűz.

Olcsó, de veszélyes lehet?

A polisztirol napjaink talán legelterjedtebb homlokzati szigetelőanyaga, egyszerű alkalmazhatósága és viszonylag kedvező ára miatt közkedvelt. Ugyanakkor már aránylag alacsony hőmérsékleten, 360 Celsius fokon is lángra kap és égni kezd - ezért "E" tűzvédelmi osztályba sorolt termék - égés közben pedig füstöt és mérgező gázokat fejleszt. A nem megfelelően, tűzterjedés elleni gátak nélkül kivitelezett polisztirol alapú homlokzati szigetelésrendszeren a tűz felfelé könnyen az egyik lakásról a másikra terjed, veszélyeztetve ezzel nemcsak a ház szerkezetét, de a benne élők életét és vagyontárgyainak biztonságát is.

A polisztirollal szemben az úgynevezett szálas szigetelőanyagok - a kőzetgyapot szigetelések - nem éghetőek, az ilyen szigetelőanyagok olvadáspontja ugyanis 1.200 fok körül van. A kőzetgyapot szigetelések hő hatására sem fejlesztenek füstöt és gázokat és nem alakul ki égve csepegés sem, ami a homlokzatok alsóbb részeinek szigetelését gyújthatja lángra. Fokozott tűzzel szembeni ellenálló képességük mellett a kőzetgyapot páraáteresztő és jobb akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a polisztirol.

3-4 hónappal előre kell látni

A szigetelőnyag-gyártó Knauf Insulation szakemberei szerint az építőipari fellendülés nyomán az A1-es besorolású, nem éghető hőszigetelő anyagok gyártása terén kapacitáshiánnyal kell számolni Aki nem éghető szigetelőanyaggal kívánja szigetelni lakó- vagy ipari ingatlanát, annak az élet- és vagyonvédelem szempontjából is biztonságosabb kőzetgyapot szigetelést 3-4 hónappal a szigetelési fázis megkezdése előtt meg kell rendelnie.

A Knauf Insulation közleménye szerint a kapacitáshiányon egy magyar innováció is segíthet, ennek lényege, hogy a teljes kőzetgyapot rétegrend helyett, a szigetelés alsó rétegében nagy nyomószilárdságú, vastag üveggyapot réteget használnak, amire pedig magas nyomószilárdságú kőzetgyapot réteg kerül. Az új szigetelőanyagot már tesztelik a Knauf Insulation németországi, Bernburg városában működő szigetelőanyag K+F központjában. A sikeres teszteket követően, az innovatív szigetelőanyag piaci bevezetése 2018 tavaszán várható.