A kedvezményes, 5 százalékos áfára vonatkozó szabály egyértelmű: azok, akik tavaly novemberig nem rendelkeztek érvényes építési engedéllyel a jelenlegi kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát már csak az idei kifizetéseknél vehetik igénybe. A túlfeszített kapacitások miatt a hagyományos technológiák használatával az idei részteljesítések aránya a most induló beruházások esetében minimális, így az építkezések költségei akár 22 százalékkal is megnövekedhetnek. Az építtetők döntését megkönnyítendő a Berger Házak kifejlesztett egy áfakalkulátort.

A cég honlapján működő alkalmazás segítségével néhány adat (az építkezés nettó költsége, önerő nagysága, építkezés megkezdésének várható időpontja) megadását követően bárki felmérheti az áfaváltozás következményeit és a megtakarítási lehetőségeket. Egy átlagos ház építése során akár 5-8 millió forint is jelenthet, ha az ügyfél szerződésben vállalja, hogy 2019. december 31. előtt előlegben kifizeti a következő évre átcsúszó költségek minél nagyobb részét - hívja fel a figyelmet Beregszászi Pál, a Berger Házak Zrt. igazgatója.

Ilyen esetben ugyanis az előleget - ami akár a teljes önerő is lehet - még 5 százalékos áfával számlázzák ki számára. Ilyen nagy összegű előleg esetében azonban természetes és szükségszerű az óvatosság. Egy jól előkészített szerződéses konstrukcióval be lehet biztosítani az előre fizetett összeg kontrollált felhasználását. Erre szolgál a Berger Házak Áfa Őr szolgáltatása, amely biztosítja, hogy az előleg el nem számolt részének megfelelő összeg óvadékként ügyvédi letétbe kerül. Az óvadék - főszabályként - az ügyfél által igazolt teljesítések alapján, több részletben hívható le az ügyvédi letétből.