Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg Münchenben (képünkön) a legnagyobb az esélye annak a vizsgált világvárosok közül, hogy ingtalanbuborék alakul ki - derül ki a UBS Group friss, Ingatlanpiaci Buborék Index (Real Estate Bubble Index) névre hallgató elemzéséből. E mellett Frankfurtban és Párizsban is egyre nő az esélye annak, hogy az árak fenntarthatatlanná válnak, miközben a világ többi, korábban nagyon túlárazott városában némileg csökkent az árak feszítettsége.

Az elemzés szerint négy év óta első ízben nem tekinthető veszélyesen túlértékeltnek a londoni lakáspiac. A brit fővárosban a 2016 közepén elért csúcsuk óta estek az árak a brexittel kapcsolatos kockázatok és a magasabb ingatlanokat terhelő adók következtében. Hongkongban, amely korábban az egyik leginkább veszélyeztetett városnak számított, szintén csökkent a buborék kialakulásának kockázata..

Világviszonylatban az figyelhető meg, hogy a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság hatása erősebb volt a városi lakások iránti keresletre, mint a csökkenő kamatoké. Ennek ellenére az eurozóna egyes területein az alacsony kamatok még mindig felfelé nyomták az árakat, egészen abba a tartományba, ahol már magas a kockázata a lufi kialakulásának - mondta Mark Haefele, a UBS Global Wealth Management befektetési igazgatója a Bloomberg beszámolója szerint. A jelenség érthető, hiszen, hiszen az alacsony kamatok hatására továbbra is kifelé áramlott a pénz a kötvényekből más befektetési eszközök irányába. Ez különösen jól megfigyelhető volt az eurózóna egyes területein, ahol az államkötvények egy részének a hozamai már negatívak.

Matthias Holzhey, az elemzés fő szerzője szerint a befektetők jól teszik, ha a buborék kockázatának kitett piacokon csak nagyon óvatosan vásárolnak. A magas árak ugyanis sok helyen arra késztették a szabályozó hatóságokat, hogy különböző intézkedésekkel vegyék elejét az árak további emelkedésének, s ez sok helyen már elkezdte éreztetni a hatását.

Az elemzésben az ingatlanlufi index értéke a vizsgált 24 világváros közül hét esetében haladta meg az 1,5-ös értéket, ezekben a városokban lehet lufi kialakulásáról beszélni. A hét városból négy az eurózónában található, München mellett Frankfurt, Amszterdam és Párizs szerepelnek az európai élbolyban.

A listát vezető Münchenben az elmúlt tíz évben duplájukra nőttek az ingatlanárak, míg a bérleti díjak reálértékben 40 százalékkal emelkedtek. Míg Londonban a közelgő brexit láthatóan visszafogta a keresletet, addig Frankfurtban ennek pont az ellentéte volt megfigyelhető. A német pénzügyi központban az elmúlt évben 10 százalék körüli mértékben emelkedtek az árak, az utóbbi 5 évben a drágulás átlagosan 8 százalék  körüli volt évente. Ezzel a város Ingatlanpiaci Buborék Indexe három év alatt az enyhén felülértékelt tartományból a buborékveszélyes zónába emelkedett.