Ezen belül az új lakások forgalma is jelentősen megcsappant, s az uniós csatlakozás sem hozta meg a sokak által várt élénkülést. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy Magyarország 9 másik országgal együtt lépett be a közösségbe, így az ingatlanvásárlással kacérkodó külföldiek figyelme megoszlott az országok között.

A fejlesztők értékesítés-ösztönző megoldásokkal igyekeztek a vásárlók kedvében járni. Az év elején ingyenes szolgáltatásokat, eszközöket kínáltak, az év során azonban megjelentek a finanszírozási könnyítések is, ám ezek, nagy népszerűségük ellenére sem terjedtek el széles körben, mivel az alacsony kezdőrészlet miatt jelentősen megnőtt a fejlesztő kockázata - áll az Otthon Centrum elemzésében.

A budapesti társasházi lakások áraiban igen nagy különbésgek mutatkoznak: négyzetméterenként 210 ezer forintért is lehet már fővárosi lakást vásárolni, de van példa 1,4 millió forintos "árcédulára" is. A kínálat legnagyobb részét adó úgynevezett átmeneti zónában (IX., XIII. kerület, újabban pedig a VIII. és XI. kerület) átlagosan 280-320 ezer forintos négyzetméterár volt a legjellemzőbb. A magas presztízsű hegyvidéken 500-700, a nagy népszerűségnek örvendő Bel-Budán 400-500, a Várhegyen 550-650 forintot kérnek egy új lakás négyzetméteréért. A Duna-partján lévő új lakóingatlanok négyzetméterára 400-470 ezer forint között szórodik, a pesti belvárosban 350-450, a magas presztízsű kertvárosban 320-400,, míg a periférián lévő szintén kertvárosi ingatlanért 270-310 forintot kérnek négyzetméterenként.

A múlt évben egy megjelent egy új típus is a piacon, az úgynevezett loftlakás. Ezek a nagy alapterületű, korábban ipari hazsnosítású épületben kialakított lakásokban nincsenek közfalak és átlagon felüli belmagasággal rendelkeznek. Két ilyen projekt indult a múlt évben, a III. keürleti Sun Palace és a XIII. kerületi Riverloft nevű beruházás. Az Otthon Centrum elemzése szerint ameddig a kínálat a loftszegmensben ilyen szűkös lesz, a fejlesztők sikerrel számolhatnak.

A felmérésből kiderül, hogy a múlt évben nőtt a kis lakások iránt érdeklődök száma: míg 2003-ban a pesti oldalon új építésű lakás vásárlását tervezők 28 százaléka 40 négyzetméternél kisebb ingatlant keresett, egy évvel később már 40 százalékos volt az arányuk. Ezzel párhuzamosan Budán 6-ról 11 százalékra nőtt a 120 négyzetméternél nagyobb inagatlant keresők száma. Pesten 25-ről 33 százalékra nőtt a 10 millió forintnál olcsóbb új építésű lakást keresők aránya, míg megfeleződött a számuk.