A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Túlnyomórészt az ország északi és keleti megyéiben találhatók a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. számára megvételre felajánlott ingatlanok, de az arányok természetesen bármikor változhatnak. A legtöbb felajánlás Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, míg Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből eddig csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant − közölte lapunkkal a NET Zrt.

A beérkezett felajánlások feldolgozása folyamatosan zajlik, a beérkezéstől számítva két-három hónap elteltével kerülhet sor az ingatlan adásvételi, valamint bérleti szerződésének megkötésére. Az eljárás ideje alatt a hiteladós lakhatása nincs veszélyben, mert a végrehajtási eljárást a bank felfüggeszti. Ez idő alatt a NET munkatársai elvégzik az szerződéskötéshez szükséges összes, törvényben meghatározott feladatot.

A NET munkatársai formai és tartalmi szempontból is ellenőrzik a beérkezett dokumentumokat, szükség esetén hiánypótlást kérnek; ellenőrzik a tulajdoni lapot; ha több bank is jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra, akkor mindegyikkel felveszik a kapcsolatot; elkészítik a vételárfelosztást. A szerződéskötést műszaki állapotfelmérés előzi meg. A lakóingatlanok műszaki állapotfelmérését a 128/2012-es kormányrendelet értelmében kijelölt szolgáltatóként a MÁV IK Kft. végzi el, csakúgy, mint a műszaki tartalmú hibabejelentések fogadását és a szükséges hibaelhárítást, javítást.

Nincs piaci hatás

A zrt. Budapesten és megyei jogú városokban a hitelfelvételkori forgalmi érték 55, az egyéb városokban annak 50, a falvakban 35 százalékán vásárolja meg az ingatlant, ezek a vételek azonban az ingatlanpiacra semmilyen hatással nincsenek, hiszen elszórtan és csak kis volumenben jelennek meg − mondták a lapunk által megkérdezett szakértők. Nem lesz hatása a NET-hez kerülő lakások bérleti díjának a bérlakáspiacra sem, a bérleti díj mértéke ugyanis a szabadpiacon teljesen irreális, ott értelmezhetetlen szintű, leginkább az önkormányzati szociális bérlakásokéval vethető össze.

A NET-hez kerülő lakásokból álló lakásalap megfelelő kiindulópontja lehet a szociális bérlakásprogramnak, így jó gondolat a bérlakásszektor oldaláról nézve, azonban nagy kérdés, hogy jelen formájában mekkora segítséget jelent, a mögé tett forrás ugyanis elég kevésnek tűnik − mondta a Napi Gazdaságnak Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke. Megfelelő mennyiségű pénzzel működőképes modellé válhatna, mint például Spanyolországban, ahol évente felülvizsgálják a bérlők anyagi helyzetét, hogy mindig a legrászorultabbak élhessenek a kedvezményes lehetőséggel. A szórványosan elhelyezkedő ingatlanok üzemeltetése azonban nagyon költséges feladat, nem véletlen, hogy az ilyen típusú lakásokat tömbösítve hozzák létre.

Az amortizációra nem elég a bérleti díj

Az elszórtan elhelyezkedő bérlakások üzemeltetése operatív, gyakorlott, helyi szolgáltatót kíván, ez más műfaj, mint az ingatlanok kezelése − véli a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének (MIGSZ) elnöke. Keresztély Dezső szerint tévhit, hogy a bérlakások üzemeltetése csak blokkban, tömbösítve lehetséges. Az önkormányzati lakások privatizálása után már előállt olyan helyzet, hogy a magántulajdonba került társasházakban csak egy-egy önkormányzati bérlakás maradt, így az önkormányzati üzemeltető cégek − ezek alkotják zömmel a MIGSZ tagságát − már hozzászoktak az ilyen jellegű tevékenységhez. Ráadásul azok a lakások is a gyengébb minőségűekhez tartoztak, mert csak a nagyon rossz anyagi körülmények között élők nem éltek a vásárlási lehetőséggel. A MIGSZ fel is ajánlotta segítségét a NET-nek az üzemeltetésben, erről meg is kezdődtek a tárgyalások − tette hozzá Keresztély. A jogszabályban meghatározott bérleti díj a hitelszerződéskori forgalmi érték 1,5 százaléka éves szinten. (Ez egy ötmilliós lakásnál havi mintegy hatezer, egy tízmilliósnál pedig 12,5 ezer forintos bérleti díjat jelent.) Ez a fedezheti az üzemeltetési költségeket, azonban amortizációra, felújításra − ami viszont kezelői tevékenység a jogi rendezés, a bérleti szerződések megkötése és a felmérések mellett − már nem futja belőle − véli a szakember.

 

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek felajánlott ingatlanok
MegyeDarab
Bács-Kiskun17
Baranya15
Békés24
Borsod-Abaúj-Zemplén84
Csongrád12
Fejér10
Győr-Moson-Sopron4
Hajdú-Bihar39
Heves41
Jász-Nagykun-Szolnok29
Komárom-Esztergom20
Nógrád47
Pest41
Somogy19
Szabolcs-Szatmár-Bereg86
Tolna7
Vas4
Veszprém12
Zala6
Összesen517
Forrás: Nemzeti Eszközkezelő Zrt.