A korábbi Fészekrakó program esetében sokszor lehetett tapasztalni, hogy a családok anyagi helyzetükhöz és a támogatáshoz igazodva olyan otthonokat vettek, amelyek rövid időn belül kínzóan szűkké váltak. A továbblépés pedig szinte lehetetlenné vált. Hitellel terhelten nem adható el a lakás, tehát előbb ki kellene fizetni a kölcsönt, miközben az új lakásra is kell a pénz. Az egész ügyletet szinte csak extra családi segítséggel tudták sikeresen levezényelni a családok - írja a portál.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetében a jogalkotók a tíz éves röghöz kötés mellé kidolgozták a mobilitást látszólag segítő feltételeket is. A gyakorlatban azonban ezek működése is igen csak nehézkes lehet. A törvény szerint a lakás értékesítésére ennél korábban is lehetőség nyílhat a támogatás visszafizetése nélkül, de csak azzal a feltétellel, ha az eladás egy másik ingatlan vásárlása vagy építése céljából történik. Ilyenkor amíg az újabb ingatlan megszerzésére sor nem kerül, kérelmezni lehet a visszafizettetés felfüggesztését, építkezés esetén legfeljebb 3, vásárlás esetén 1 évre (ez legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható).

A "felfüggesztés" időszakára viszont a korábban kapott támogatásnak megfelelő összeget letétbe kell helyezni a Magyar Államkincstár számláján, és csak akkor kaphatja vissza az igénylő, ha a lakáscsere a határidőn belül megvalósult. Többen kérdezték, hogy ilyenkor újraindul-e a számláló. Ezen a téren jó hírünk van: nem. Az elidegenítési, illetve terhelési tilalmat, valamint az állam jelzálogjogát az új ingatlanra a 10 évből hátralévő időre jegyzik be. Fontos viszont, hogy az újabb ingatlan nem lehet kisebb vagy értéktelenebb, mint a régi, ellenkező esetben a különbözetre arányosan jutó csok-összeget vissza kell fizetni.