Ezt is kitalálták: pszichiátriai vizsgálat kell a lakáseladáshoz

Moszkvában csak akkor adhatja el a tulajdonos a lakását, ha pszichiátriai vizsgálattal bizonyítja, hogy beszámítható. Ez a szabály sajátos módon az eladókat védi.
Barabás Júlia, 2019. január 12. szombat, 07:40
Fotó: AFP

A moszkvai ingatlanpiac értéke eléri a 29 milliárd dollárt. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy könnyű venni vagy eladni ezen a piacon - írta a Rzeczpospolita című lengyel lap. A moszkvai ingatlanok nem olcsók. Az ügynökségek belső részeken és a jobb helyeken egy 5-6 szobás lakást 12 millió dollárért, egy kétszobásat 1,4 millióért (394 millió forint), egy garzont 300 ezer dollárért (85 millió forint) kínálnak.

Emellett a piac teljesen elvadult: mind a vevőkre, mind az eladókra a tisztességtelen eladók, illetve vevők kis csapdái lesnek, akik a tökéletességig fejlesztették a tulajdonosok megfosztását lakásuktól. Moszkva központjában számos elhanyagolt lakás található, mert tulajdonosaiknak nem futja a felújításra, illetve egyáltalán otthonuk fenntartására. Ezek az emberek átköltöznének az olcsóbb elővárosokba vagy falura a fővárosból, ám sokszor csalók áldozatává válnak.

Sajátos válasz

Előfordulnak olyan esetek, amikor a lakást eladták, az új tulajdonos fizetett, de az eladó nem kapja meg a pénzét, mert a közvetítők a bíróságra mennek azzal, hogy érvénytelenítsék a szerződést, mert az eladó nem volt tudatában annak, mit csinál. Természetesen a becsapott személy fellebbezhet, beperelheti a tisztességtelen ügynökséget, de egy ilyen ügy Moszkvában évekig is eltart, sőt, olyan eset is akad, amikor a bíró összejátszik a csalóval.

A moszkvai hatóságok válaszul furcsa megoldást eszeltek ki. Minden olyan személynek, aki ingatlant ad el az orosz fővárosban, be kell mutatnia egy pszichiátriai vizsgálati eredményt, amely igazolja, hogy beszámítható volt a szerződés aláírásakor. Az nem számít, hogy az illető a múltban semmiféle pszichikai betegségben nem szenvedett.

Trükkös előleg

Nem csupán az eladók, a vevők is lehetnek a csalók áldozatai. Azok forognak veszélyben, akik belemennek, hogy "különlegesen kedvező feltételekkel" vásárolhassák meg az ingatlant. A kedvezmény gyakran alacsony előleget jelent, ám amikor az ingatlanközvetítő számlájára megérkezik az utalás, a cég csődöt jelent, és így lehetetlen visszaszerezni tőle a pénzt.

Csak 2018-ban 34 ezer ilyen esetet jegyeztek fel Moszkvában. A közgazdászok szerint a korrupció és a bürokrácia okozza az orosz gazdaság legfőbb gondjait. Ahhoz, hogy ebből a mocsárból ki tudjon mászni az ország, át kellene alakítani a bíróságokat és az állami vállalatokat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2019.01.12 08:19

Csak megkérdem, hogy ez lenne az a bizonyos keleti kultúrfölény ? A fene megette !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html