Mérséklődő ütemben bővült tovább a lakásszektor 2018 első félévében. Az első hat hónap alatt az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal több lakás épült az országban, de még így is csak  6517 új lakásról beszélhetünk.

Valamennyi településtípuson nőttek a lakásberuházások; a fővárosban 51, a megyei jogú városokban 12, a többi városban 23, a községekben 49 százalékkal emelkedett a használatbavételek száma - derül ki a KSH összesítéséből. Az átlagok mögött azonban hatalmas különbségek rejlenek, 11 megyében több, 8 megyében kevesebb új lakás épült, mint az előző év azonos időszakában. A legdinamikusabb (2,4-1,9-szeres) bővülés Bács-Kiskun, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket jellemezte.

Mi van veled Nógrád megye?

Országos átlagban tízezer lakosra 6,7 új építésű lakás jutott. A mutató értéke Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb (22,8), az országos átlag 3,4-szerese, és átlag feletti értékek jellemezték Budapest mellett Pest, Veszprém és Vas megyéket is. A lakásépítések intenzitása Békés és Nógrád megyékben volt a legalacsonyabb, ahol tízezer lakosonként egy új lakást sem (0,5) építettek.

Az első félévben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma alapján mintegy 18 ezer új lakás építése kezdődhetett el, ez 9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában. Budapesten, a megyei jogú városokban és a községekben gyengült, a többi városban erősödött az építési hajlandóság. Az ország 7 megyéjében nőtt az építési kedv, legjelentősebben Csongrád és Somogy megyékben.

Meglepő?

Nem kevésbé szélsőséges adatok találunk a megyék építőipari teljesítményét összevetve sem. Országos átlagban az első félévben 92,3 ezer forintnyi építési termelési érték jutott egy magyarországi lakosra, ám amíg Budapesten ennek több mint kétszeresét teljesítette a szektor, Nógrád megyében alig több mint az ötödét.

A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások az első félévben 902,9 milliárd forintnyi értéket termeltek, összehasonlító áron 25 százalékkal többet az előző év azonos időszakinál. A vállalkozások székhelye szerint - Heves megye kivételével - minden megyében bővült az építőipar teljesítménye. Bács-Kiskun és Vas megyében nőtt leginkább a termelés, 54, illetve 53 százalékkal haladta meg a tavalyi első hat hónap termelését.

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten volt a legmagasabb, elérte a 198 ezer forintot (2,1-szerese az országos átlagnak), míg Nógrád megyében mindössze 22 ezer forintra, a fejenkénti országos átlag (92,3 ezer forint) 23 százalékra rúgott.

A kilátások

A vállalkozások által 2018 első hat hónapjában megkötött új szerződések értéke 1340 milliárd forintot tett ki, ami 2017 azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékos bővülés. A főváros, valamint Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyék kivételével nőtt az új szerződések volumene: Fejér és Vas megyékben 5,9-, illetve 2,4-, Tolna megyében 1,5-szeresére.

Az építőipari vállalkozások 2018. június végi szerződésállománya 2267,3 milliárd forint volt, amely volumenében 61 százalékkal haladta meg az egy ével korábbi értéket. A megyék többségében a szerződésállomány meghaladta a tavalyi első félévit, Zala, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben azonban elmaradt attól.

További érdekes adatokat itt talál.

A kép forrása: Pixabay.