Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél. Azonban a kiadott építési engedélyek száma 2020-ban számottevően elmaradt a felépített lakásokétól. Ez jelentős fordulat a korábbi évekhez képest, amikor az építési engedélyek száma még többszörösen meghaladta az új lakásokét.

Az 2020-ban épült mennyiséggel Magyarországon még mindig le van maradva a régiós országoktól (Ausztria, Lengyelország, Németország, Szlovákia) mind a lakásállományhoz képest, mind népességarányosan. S ugyan a 2020 átadás 11 éves csúcs, összességében azonban 2018 óta lassul az építés növekedése.  Az újonnan kiadott lakásépítési engedélyek mennyisége is további csökkenésre utal, azonban az időközben bevezetett otthonteremtési intézkedések ezt ismét növekedésbe fordíthatják - írja a friss KSH adatokhoz fűzött kommentjében a Társaság a Lakásépítésért és Felújításért Egyesület (TLE).

A TLE régóta hosszú távú kiszámíthatóságot, piaci, vagy közhasznú bérlakásépítési intézményrendszer kialakítását szorgalmazza. A felújítások, korszerűsítések ösztönzése ugyancsak konjunktúrakiegyenlítő eszköz lehet - írják. A kiszámíthatóságot erősítené, ha megszületne egy legalább 15 évre szóló lakásprogram. Ennek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét - hangsúlyozza a TLE.

Idén is tömeges átadás jöhet

Az idei évet a lakások tömeges átadása fogja jellemezni, most tetőzik a 2016-tól élő kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal felépült, új lakásokra kiadott használatba vételi engedélyek száma. Ezt egy-másfél évig tartó lejtmenet váltja majd fel, hiszen a kedvezményes áfa jövője körüli bizonytalanság miatt az ingatlanfejlesztők óvatosabbá váltak és kevesebb projektet indítottak 2018- tól kezdődően - kommentálta a KSH ma megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke. A vállalat is kiugró évre készül az idén: várhatóan 1800 új otthont adnak át tulajdonosaiknak, ami új rekordot jelent a Cordia történetében.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is az elmúlt év kedvezőtlen hatása mellett a korábbi években elindult lakásépítések 2020-as befejezését emelte ki. Az állami lakásprogramban elérhető támogatások, valamint az idei évtől elérhető új elemek, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lendületet adott a lakásépítéseknek. Ezért sem meglepő, hogy az új lakóingatlanok iránti kereslet és a kínálat is kiugró eredményeket mutatott az idei év első két hónapjában.

Kínálati rekorddal indult az év

Balogh szerint a lakásépítési rekord mellett kínálati rekord is volt ez év elején. Budapesten február közepén 3464 új lakóingatlant, köztük több "tervezőasztalos", azaz építés előtt álló, valamint épülőfélben lévő lakást kínáltak eladásra. Ez az előző évek februári kínálatához képest rekordot jelent, akkor ugyanis minden esztendőben 3 ezer alatt volt az eladásra kínált új lakások száma. Szintén csúcsot értek el megyeszékhelyek: összesen 975 új lakás volt eladósorban, ami ugyancsak a legmagasabb februári adat az elmúlt négy évet tekintve. Országosan 6900 eladó új lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami szintén rekordnagyságú kínálatnak számít.

Balogh erős évet vár idén a lakáspiacon. A mostani kilátások alapján, részben az állami lakásprogramnak köszönhetően a 2020-as évek első felében a piac elérheti a korábbi évtizedekben "álomhatárnak" számító évi 40 ezer megépített és átadott lakásszámot, ami a lakásállomány megújulásához szükséges szintet jelenti - írja lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Még mindig elmaradunk az európai átlagtól

Suppan Gergely, a Takarékbank vezetőelemzője szerint tavaly még viszonylag magas volt a lakásátadások száma a korábban építési engedélyt kapott, folyamatban levő építkezések miatt. A kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetésének hatása tükröződött az építési engedélyek tavalyi visszaesésében, azonban a kedvezményes lakásáfa ismételt bevezetése, valamint a számtalan a családtámogatás (a csokkal rendelkezők áfa visszaigénylése, illetékmentesség) új lendületet adhat az építkezéseknek.

Idén a visszaeső engedélyek miatt csökkenhetnek a lakásépítések, ezt azonban ellensúlyozhatja a korábban építési engedélyt kapott, de eddig meg nem valósított lakásépítések, építési tervek esetleges megvalósítása - véli a szakértő.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a hazai lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések továbbra is elmaradnak. A tavaly átadott mintegy 28,2 ezer lakás 1000 lakosra 2,8 lakás építését jelenti, míg az európai átlagos érték 3-3,5 lakás. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján látható, hogy a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükröz, sőt, még a válság utáni visszaesést sem pótolta. Részben pedig éppen a szűkös új kínálat okozta az elmúlt években látott lakásár robbanást, azonban a beruházások széles körű fellendülése és a forint gyengülése a költségeket is érdemben növelte - írja Suppan Gergely.