Idén az első negyedévben Budapesten másfélszeresére nőtt az épített lakások száma. Pest megye lakásépítése továbbra is kiemelkedő, ám a megelőző évhez képest nem nőtt tovább. Az új lakások 54 százalékát Budapesten és Pest megyében vették használatba. Győr-Moson-Sopron megyében az épített lakások száma a 11 százalékos csökkenés ellenére sokszorosan felülmúlja a többi megyére jellemző értéket. 2019  első negyedévében Győr-Moson-Sopron megyében épült fel minden ötödik új lakás.

A természetes személyek által épített lakások aránya 50 százalékról 45 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 50 százalékról 54 százalékra emelkedett. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49 százaléka családi házban, 44 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 2,4 százaléka lakóparkban található.

A lakások 56 százaléka értékesítésre, 42 százaléka saját használatra, 2 százaléka bérbeadásra épült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3,7 négyzetméterrel 96 négyzetméterre csökkent.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások országos száma 2,1 százalékkal, 9639-re csökkent, míg a községekben közel másfélszeresére emelkedett. Az építtetők az esetek 43 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 5,7 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 90 százalékot.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 22 százalékkal több, összesen 3615 lakóépület építését tervezték, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 982 volt, ami nagyságrendileg azonos az egy évvel korábbival.